pogryzienie okularow przez psa

• Autor wątku Autor wątku boguss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boguss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Bedac nad jeziorem, obok przechodzacy ludzie nie dopilnowali swojego luzem biegajacego psa ktory podszedl do mojego koca i zabral okulary. Po spisaniu danych wlascicieli oddalam im okulary ktore obiecali naprawic,niestety okazalo sie ze wymiana szkiel jest niemozliwa. W takim razie poprosilam o zwrot gotowki za okulary. Sa to okulary przeciwsloneczne kupione w 2006 roku bez sladow uzytkowania. Chcac byc uczciwa obiecalam ze poszukam paragonu aby miec pewnosc co do ceny (ok 600zl) nie odnalazlam paragonu lecz jedynie model okularow ktory odszukalam w internecie..zaproponowalam wlascicielom pojscie do sklepu w ktorym je kupilam i sprawdzenie ceny lub kupno takich samych w sklepie internetowym (w sklepie internetowym ich koszt to ok 140$). Od wlascicieli dowiedzialam sie ze nie zwroca mi pelnej sumy za okulary (jedynie 350 zl)ze wzgledu na to ze nie byly nowe!!! Czy sa przepisy mowiace o zadoscuczynieniu za uszkodzone mienie?dlaczego w przypadku kiedy wlasciciele nie upilnowali swojego psa ja mam byc stratna i dokladac mam do kupna nowych okularow? Prosze o pomoc co zrobic w takiej sytuacji!?

Pozew do sądu chyba jedynie. A stróżów prawa wezwałaś aby ukarali właściciela psa choćby z art.77KW?

nie niestety ten pies to byl szczeniak nie pomyslalam zeby dzwonic na policje ale fakt jest taki ze wlasciciel powinien poniesc pelna odpowiedzialnosc za czyny swojego pupila

No to na drodze cywilnej jedynie.

Moze sprobuj jakos sie ,, dogadac" z tymi ludzmi.Napewno ani ty, ani oni nie chcieliby chodzic sie po sadach w sprawie takiej kwoty.

Taka wlasnie mam nadzieje...ze jakos uda nam sie ,,dogadac"...

No byloby najlepiej dla ciebie i dla nich.

Ja bym nie podarował takiej rzeczy, weź okulary ci pogryzł, nie daj sie.

Powrót