pogrzeb w Niemczech - pytania, prosze o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku niczyporukkk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niczyporukkk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Mam pytanie odnośnie prawa w Niemczech.
Wczoraj zmarła mama mojej mamy (moja babka) stąd moje pytania:

1. Babka miała emeryturę, początkowo płaciła ubezpieczenie pogrzebowe, potem zrezygnowała, ale na rok przed śmiercią znów płaciła. Wiem, że nie ma w Niemczech zasiłku pogrzebowego.

- Czy w związku z tym koszty pogrzebu ponoszą dzieci w Niemczech (2 córki i 1 syn) oraz dzieci w Polsce? (4 córki - jedna bezrobotna, druga głuchoniema, trzecia niepracująca, czwarta pracująca z niską pensją sprzątaczki)

- Czy jeśli babka miała długi w Niemczech (np. zakupy na raty niespłacane etc., tak, że w domu był już ponoć komornik - pisze ponoć bo nie wiemy nic o tym) to czy dzieci w Polsce muszą je spłacać? Czy osoba, która pracuje i weźmie zasiłek pogrzebowy bo jest w pracy ubezpieczona z tytułu śmierci matki to czy musi wtedy spłacać długi bo przyjęła te pieniądze?

- Jedna z córek w Niemczech chce dostać akt małżeństwa z adnotacją o rozwodzie babki tu w Polsce (dawno temu, a były mąż babki dawno nie żyje) i twierdzi, że jest potrzebny bo inaczej nie mogą pochować matki w Niemczech!
Czy jest to tylko podstępny plan, aby obciążyć dzieci w Polsce kosztami pogrzebu etc.?

Dodam, ze babka nie zapewniła dzieciom w Polsce nic, nie wykształciły się, bo musiały zbierać węgiel na hałdzie etc., a zarobki nie pozwalają im na pokrywanie jakiejkolwiek części kosztów pogrzebu w Niemczech, które mogą przekroczyć 7 000 euro.

Powrót