Poinformowanie o zajeciu

• Autor wątku Autor wątku Wokerte
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wokerte

Użytkownik
Odpowiedzi
88
W dniu 16.01.2024 r. nastąpiło zajęcie na moim rachunku bankowym.
Do dnia dzisiejszego nie dostałem żadnej informacji pisemnej w tej sprawie. Awiza nie ma, na mojej poczcie też twierdzą że nic nie przyszło.
W którym momencie komornik ma obowiązek poinformować zainteresowanego że podejmuje jakiekolwiek działania egzekucyjne ?
Które przepisy to regulują ?

Komornik dokonuje zawiadomienia o wszczęciu egzekucji wraz z dokonaniemi pierwszego zajęcia. Zajęcia rachunków bankowych do banków wychodzą elektronicznie i są odbierane i rejestrowane przez bank właściwie w czasie rzeczywistym. Komornik mógł zajęcia wysłać elektronicznie 16.01 wieczorem, a pocztę wysłać np. 17.01. Komornik nie musi być z twojego miasta, potencjalnie może byćz drugiego końca województwa (a w przypadku egzekucji alimentów potencjalnie z całej Polski), więc nie dziwi jeszcze brak doręczenia korespondencji.

Z doświadczenia powiem, że czasami poczta nawet w obrębie jednego miasta idzie tydzień...

W moim przypadku komornik jest z tego samego miasta. O zajęciu dowiedziałem się z sms-a z mojego banku, po zalogowaniu się potwierdziło się że jest zajęcie.
Komornik ma obowiązek poinformować mnie listownie że dokonuje zajęcia ?
O ile tak to ile ma na to czasu od momentu gdy dokonuje zajęcia i które konkretnie przepisy to regulują ?

Tak, komornik ma obowiązek informować listownie. Terminu wysyłki korespondencji nie regulują żadne przepisy. Jest też możliwosć, że komornik nie posiada twojego aktualnego adresu.

Neon25 napisał:
Tak, komornik ma obowiązek informować listownie. Terminu wysyłki korespondencji nie regulują żadne przepisy.
Możesz podać które artykuły prawne i z których ustaw to regulują ?
Gdy już dostane list to czy wtedy muszę coś zrobić ?
Co komornik musi mi przysłać w tym liście ?

Neon25 napisał:
Jest też możliwosć, że komornik nie posiada twojego aktualnego adresu.
W aktach sprawy jest mój adres, więc sądze że posiada.

Powrót