pokręcona sytuacja z bonem na zasiedlenie- pomocy

• Autor wątku Autor wątku jerinio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jerinio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, staram się o bon na zasiedlenie i mam kilka pytań.
Sprawa wygląda tak że znalazłem pracodawcę który wypisał mi wniosek o zamiarze zatrudnienia, wszystko wydawało się okey, więc złożyłem wniosek o bon w swoim UP. Pracodawca chciał abym bez umowy przyszedł na kilka dni "szkolenia", które rozliczylibyśmy w następnym miesiącu, więc się zgodziłem. Okazało się że praca ta nie ma praktycznie nic wspólnego z tym o czym rozmawialiśmy na rozmowie kwalifikacyjnej (praca na stacji paliw). Okazało się że zakres obowiązków jest całkowicie inny, a w dodatku docelowo miałem pracować na stacji w innym miejscu, o czym nikt mi nie powiedział, w związku z czym chcę z tej pracy zrezygnować, mimo że nie podpisałem jeszcze zadnej umowy (tak jak w wymaganiach bonu) a nie chcę żeby pieniądze za te kilka dni przepadły . MAm jednak ogarniętą już pracę w innym miejscu i w związku z tym chciałbym się zapytać co na to powie UP jeżeli wniosek będzie zaakceptowany a ja przedstawię im umowę z innego zakładu niż ten przedstawiony w deklaracji zatrudnienia.

Tak sytuacja jest pokręcona.
Próbowałeś kombinować z pracodawcą a gdy poszło nie po twojej myśli to masz jakieś roszczenia.
W polskim prawie nie ma takiego pojęcia jak praca "na kila dni, szkolenia itd.). W momencie rozpoczęcia pracy na stacji paliw zaczynasz być pracownikiem i przestajesz być osobą bezrobotną. Należy wystąpić na piśmie do właściciela o odpowiednie dokumenty (umowa za okres pracy oraz zaświadczenie w jakim okresie świadczyłeś pracę) i zgłosić się do Urzędu Pracy z tymi dokumentami.
Jeżeli, kiedyś wyjdzie że pracowałeś na czarno licz się z konsekwencjami m.in zwrot pieniędzy za bon.

Powrót