Pokrycie kosztów naprawy szybki smartfona przy zepsutym mikrofonie

• Autor wątku Autor wątku Pixio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pixio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Chciałem oddać smartfona Samsung na gwarancji, ponieważ mikrofon uległ uszkodzeniu. Dowiedziałem się od Pani z obsługi, że naprawa mikrofonu przez serwis wymaga demontażu ekranu, który jest uszkodzony mechanicznie. Wobec tego zostałem poinformowany, że mikrofon może zostać naprawiony bezpłatnie, pod warunkiem że serwisanci będą potrafili zdemontować i zamontować ekran z powrotem bez dodatkowych uszkodzeń (ekran podobno może się całkowicie rozlecieć). W innym wypadku dostanę wybór, czy chcę aby serwisanci wymienili mikrofon bezpłatnie, a ja jednocześnie pokryję koszty wymiany ekranu.

Czy taka odpowiedź jest zgodna z prawem konsumenta? W dzisiejszych czasach łatwo o lekkie pęknięcie ekranu w tak delikatnych urządzeniach, które wg obsługi dyskwalifikuje klienta z jakiejkolwiek naprawy (ekran zawsze trzeba zdemontować, żeby cokolwiek w środku naprawić).

Z góry dziękuję za pomoc

A dlaczego producent ma odpowiadać za twoje uszkodzenie mechaniczne. Skoro uważasz, że: "W dzisiejszych czasach łatwo o lekkie pęknięcie ekranu w tak delikatnych urządzeniach..." to trzeba z niezwykłą delikatnością się z nim obchodzić, aby go nie uszkodzić. Nie zgodzisz się, to odrzucą Ci reklamację. Swoją drogą i tak miło postąpili, że od razu nie odmówili naprawy. Ty nie masz gwarancji osobnej na mikrofon, a masz na cały telefon, skoro jest on uszkodzony mechanicznie to nic nie muszą Ci robić bezpłatnie. Z pewnością ekran się rozleci i dostaniesz propozycję nie do odrzucenia zakupu nowego, po mało atrakcyjnej cenie.

Powrót