Pokrzywdzony z paragrafu 280KK, odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku luki17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Kilka miesięcy temu zostałem napadnięty przez 4 osoby lekko pobity i skradziono mi telefon. Sprawcy zostali ujęci, przesłuchani i sprawa trafiła do sądu. Pierwsza sprawa sądowa nie odbyła się ponieważ nie stawił się jeden z oskarżonych. Wyznaczono drugi termin rozprawy. Ja pracuję w delegacji i każde takie stawiennictwo w sądzie ma negatywny wpływ na moją sytuację w firmie oraz ponoszę każdorazowo stratę w wysokości 1200zł. Złożyłem do sądu pismo w sprawie zwrotu kosztów delegacji w którą nie wyjechałem ze względu na stawiennictwo się w sądzie. Sąd odmówił mi wypłaty utraconych pieniędzy tłumacząc się, że z ich wyliczeń może mi sąd zwrócić 86zł. za koszty dojazdu na sprawę. Czy mogę wystąpić i w jaki sposób o odszkodowanie od oskarżonych, którzy dopuścili się na mnie przestępstwa z paragrafu 280KK. Dziękuje

Możesz domagać się odszkodowania (w tym zadośćuczynienia) w procesie karnym ale to nie będzie obejmowało kosztów dojazdu do Sądu.

Możesz:
złożyć pozew cywilny w postępowaniu karnym (do chwili rozpoczęcia przewodu czyli do odczytania aktu oskarżenia)
albo
złożyć wniosek o zobowiązanie oskarżonych w razie skazania do naprawienia szkody przez zapłacenie Ci określonej kwoty (do chwili zakończenia Twojego pierwszego przesłuchania na rozprawie).

Ten drugi sposób wydaje mi się łatwiejszy, pewniejszy i mniej sformalizowany (wniosek możesz złożyć ustnie w czasie przesłuchania).

Powrót