[cytat="xem":2gkuogro]Ok, mogłem się mylić, napisałem, że nie wiem jak sprawa wygląda wśród nieletnich. [/cytat:2gkuogro]
Sytuacja wygląda analogicznie wśród nieletnich jak i dorosłych.
[cytat:2gkuogro] Znam bardzo podbna sytuacje wśród dorosłych, gdzie obydwie osoby zostały uznane za winne posiadania, plus jedna dodatkowo użyczenia. [/cytat:2gkuogro]
Czy u którejś z tych osób o których Pan mówi znaleziono fizycznie narkotyki? Jeśli nie, a mimo wszystko przedstawiono im zarzut posiadania narkotyków (art. 62 U.O.P.N.) to w moim odczuciu popełniono błąd. Temat związany z przedstawianiem zarzutu posiadania narkotyków w sytuacji gdy te narkotyki nie zostały fizycznie zabezpieczone byl wielokrotnie poruszany, i panują w nim znaczne rozbieżności - choć na gruncie prawa cywilnego coraz częściej wskazywany jest pogląd że tego typu zarzut nie powinien być stawiany.
Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z udzielaniem narkotyków (art. 58 lub 59 U.O.P.N.) - tu stawienie zarzutów mimo iż fizycznie nie zabezpieczono żadnych narkotyków jest jak najbardziej wskazany i celowy.
Aby przedstawić komuś zarzut dotyczący udzielania czy handlu narkotykami niezbędne są zeznania osób którym te narkotyki zostały dane lub sprzedane. Trudno więc oczekiwać od człowieka, aby dobrowolnie "dał" organom ścigania dowody przeciwko sobie.
Proszę sobie wyobrazić sytuację, w której osoba (nazwijmy ją Z) przy ktorej nie znaleziono żadnych narkotyków, jest przesluchowana jako świadek. W toku zeznań Z mówi że kupiła czy dostała narkotyki od X. Świadkowi Z zostają następnie przedstawione zarzuty za posiadanie narkotyków (w oparciu o to co sama powiedziała). Po przedstawieniu zarzutów Z odmawia składania wyjaśnień (do czego ma prawo), a zeznania jakie zlożył jako świadek nie mogą być brane pod uwagę. I w tym momencie - nie mamy materiału dowodowego ani na X ani na Z. Lepiej więc aby Z został na etapie bycia świadkiem, i aby X mógl zostać skazany. Zaznaczam - przedstawiłem tu hipotetyczną sytuację, przy zalożeniu że przy Z nie znaleziono żadnych narkotyków. Jesli narkotyki zostały znalezione, Z musi otrzymać zarzut.