Polisa na życie, alkoholowa marskość wątroby.

• Autor wątku Autor wątku eileenxd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eileenxd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zmarła mi żona, w karcie zgonu jest napisane gdzieś z tyłu, że alkoholowa marskość wątroby. Mieliśmy ubezpieczenie PZU, czy to będzie wykluczać do możliwości otrzymania pieniędzy od ubezpieczyciela?

A co jest w OWU tego ubezpieczenia?

pdanielak napisał:
A co jest w OWU tego ubezpieczenia?

1. Oświadczam że nigdy nie zdiagnozowano u mnie żadnej z niżej wymienionych chorób, ani też nie jestem w trakcie diagnostyki objawów chorobowych żadnych z nich:

a) alkoholowa choroba wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby, niewydolność wątroby... itd.

I teraz jak mam to rozumieć bo ubezpieczona była od ponad 10 lat więc w momencie podpisywania nie było żadnych objawów, czy mam to rozumieć że ogólnie w tym przypadku nie wypłacą.

Sprawdź w ogólnych warunkach ubezpieczenia, w wyłączeniach odpowiedzialności ubezpieczyciela.
To co zacytowałaś/eś to oświadczenie z wniosku/polisy.

A co do tego oświadczenia to bez względu na to czy było prawdziwe czy nie, nie miałoby już znaczenia bo:
"Jeżeli do wypadku doszło po upływie lat trzech od zawarcia umowy ubezpieczenia na życie, ubezpieczyciel nie może podnieść zarzutu, że przy zawieraniu umowy podano wiadomości nieprawdziwe, w szczególności że zatajona została choroba osoby ubezpieczonej. (…)" (art. 834 Kodeksu cywilnego).

Poza tym - po co zamartwiać się na zapas; trzeba złożyć wniosek o wypłatę świadczenia i czekać na ruch ubezpieczyciela.

drona napisał:
Sprawdź w ogólnych warunkach ubezpieczenia, w wyłączeniach odpowiedzialności ubezpieczyciela.
To co zacytowałaś/eś to oświadczenie z wniosku/polisy.

A co do tego oświadczenia to bez względu na to czy było prawdziwe czy nie, nie miałoby już znaczenia bo:
"Jeżeli do wypadku doszło po upływie lat trzech od zawarcia umowy ubezpieczenia na życie, ubezpieczyciel nie może podnieść zarzutu, że przy zawieraniu umowy podano wiadomości nieprawdziwe, w szczególności że zatajona została choroba osoby ubezpieczonej. (…)" (art. 834 Kodeksu cywilnego).

Poza tym - po co zamartwiać się na zapas; trzeba złożyć wniosek o wypłatę świadczenia i czekać na ruch ubezpieczyciela.

PZU Życie SA nie ponosi odpowiedzialności z tytułu:
1) śmierci ubezpieczonego, śmierci ubezpieczonego spowodowanej nieszczęśliwym wypadkiem, śmierci ubezpieczonego spowodowanej wypadkiem komunikacyjnym, trwałego uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem, śmierci członka rodziny oraz osierocenia dziecka, jeżeli zdarzenia te powstały w wyniku działań wojennych;
2) śmierci ubezpieczonego, śmierci ubezpieczonego spowodowanej nieszczęśliwym wypadkiem, śmierci ubezpieczonego spowodowanej wypadkiem komunikacyjnym, trwałego uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem, śmierci członka rodziny, jeżeli zdarzenia te powstały w wyniku czynnego udziału w aktach terroru lub masowych rozruchach społecznych;
3) śmierci ubezpieczonego, śmierci ubezpieczonego spowodowanej nieszczęśliwym wypadkiem, śmierci ubezpieczonego spowodowanej wypadkiem komunikacyjnym, trwałego uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem i śmierci małżonka spowodowanej nieszczęśliwym wypadkiem, jeżeli zdarzenia te powstały w wyniku popełnienia lub usiłowania popełnienia odpowiednio przez ubezpieczonego lub małżonka czynu wypełniającego ustawowe znamiona umyślnego przestępstwa;
4) śmierci ubezpieczonego w wyniku samobójstwa popełnionego w okresie 2 lat od zawarcia umowy;
5) śmierci ubezpieczonego, śmierci ubezpieczonego w wyniku nieszczęśliwego wypadku, śmierci ubezpieczonego w wyniku wypadku komunikacyjnego, gdy ubezpieczony prowadził pojazd lub statek, będąc w stanie nietrzeźwości, pod wpływem narkotyków, środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii, a pozostawało to w związku przyczynowym ze śmiercią ubezpieczonego.

Tak czytam te OWU, i wciąż nie jestem pewny bo to wszystko można interpretować na różne sposoby, ale w tym OWU nie ma za bardzo mowy o marskości alkoholowej ani niewydolności wątroby. ale z kolei ten ostatni podpunkt niby jest najbliżej mojej sytuacji aczkolwiek dotyczy osób które pod wpływem alkoholu lub narkotyków prowadziły, pojazd co przyczyniło się do wypadku/śmierci. Ja tak to rozumiem.

Ostatnia edycja:
eileenxd napisał:
Ja tak to rozumiem.
I dobrze rozumiesz.

eileenxd napisał:
Tak czytam te OWU, i wciąż nie jestem pewny bo to wszystko można interpretować na różne sposoby
Akurat te postanowienia OWU są jasne.

Nie szukaj na siłę powodów do odmowy.

drona napisał:
I dobrze rozumiesz.

Akurat te postanowienia OWU są jasne.

Nie szukaj na siłę powodów do odmowy.

Dziekuje, za pomoc. Jeszcze mam tylko jedno pytanie, czy OWU obowiązuje te najnowsze, czy te z roku podpisania polisy.

Z drugiej strony, czytając literalnie wyłączenie ubezpieczyciela z odpowiedzialności to... nie odpowiada również za śmierć ubezpieczonego

Powrót