Polisa NW a regres - pomóżcie

• Autor wątku Autor wątku bunia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bunia1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
To mój wcześniejszy wątek:
A stało sie to tak: przebywałam z grupą na świeżym powietrzu koleżanka stojąca obok poślizgnęła sie na nierównym terenie. Tracąc równowagę złapała mnie za rękę i upadając ja upadłam na lewe biodro. Natomiast koleżanka całym ciałem upadła na mnie od strony biodra prawego stąd to zwichnięcie. Przyjechało pogotowie zabrało mnie do szpitala w którym przebywałam 10 dni , nie mogąc się zupełnie ruszać. Rutynowe badania wykonane w szpitalu wykazały , że owego fatalnego dnia miałam we krwi alkohol. Proszę o pomoc i odpowiedź jakie mam szanse na odszkodowanie. Do dzisiaj leczenie jeszcze trwa cały czas chodzę o kulach bez możliwości obciążania biodra prawego. Skutki tego wypadku również odnoszą się do nieobecności dwumiesięcznej na uczelni oraz przesunięciu sesji zimowej z którą do dzisiaj się zmagam. Muszę nadmienić również , że mam uprawnienia instruktorskie rekreacji ruchowej jazdy konnej . Bardzo obawiam się o sprawność fizyczną tegoż biodra pod tym kątem również. Czy będę mogła jeszcze usiąść na koniu :( . Świadkowie potwierdzą przebieg zdarzeń. Serdecznie pozdrawiam

Czy w takim przypadku ma zastosowanie regres? Na jakiej podstawie?
Osoba która na mnie upadła jest moją przyjaciółką. Co zrobić żeby ją nie obciążyć kosztami ewentualnego odszkodowania?
Pomóżcie. pozdrawiam

Witam

Obawiam się że regres ubezpieczyciela nie będzie możliwy. Przesłankami regresu są odpowiedzialność sprawcy szkody i wypłata odszkodowania. Ubezpieczenie NNW jest ubezpieczeniem osobowym gdzie ubezpieczyciel spełnia umówione świadczenie pieniężne a nie wypłaca odszkodowanie.
Wydaje się, że trudno też będzie przypisać winę koleżance albowiem koleżanka upadając nie mogła kontrolować ruchów swoich mięsni a art 415 k.c. mówi kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę obowiązany jest do jej naprawienia a zatem dopiero wykazanie winy koleżanki umożliwi dochodzenie od niej zarówno odszkodowania jak i zadośćuczynienia za doznaną krzywdę na podstawie art 444 k.c. i nast.

Powrót