Polisa posagowa z PZU Życie SA

• Autor wątku Autor wątku wacek_1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wacek_1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich, niedawno się dowiedziałem że mogę dostać zwrot wpłaconej polisy, wysłałem odpowiednie pismo do PZU i dostałem poniższą odpowiedź którą przepisuję:

==========
Dotyczy: realizacji polisy nr x.xxx.xxx ubezpieczenie zaopatrzenia dzieci.

W związku z pismem Pana o wypłatę świadczenie z tytułu zakończenia okresu ubezpieczeniowego uprzejmie informujemy, że wniosek o wypłatę świadczenia z w/w polisy nie może zostać uwzględniony.

Ubezpieczenie potwierdzone poniższą polisą zostało zawarte z początkiem ubezpieczenia od dnia 01.12.84 na okres 18lat z sumą ubezpieczenia xxx i składką opłacaną miesięcznie.

Roszczenie z tytułu tej polisy stało się wymagalne z dniem 01.12.2002r bowiem w tym dniu mógł Pan żądać zaspokojenia swojego roszczenia poprzez wypłatę świadczenia przez PZU Życie SA.

Zgodnie z treścią przepisu Art. 819 $1 i $2 Kodeksu Cywilnego, roszczenia z umowy ubezpieczenie przedawniają się z upływem lat trzech. Bieg przedawnia roszczenie o świadczenie rozpoczyna się od dnia w którym stało się ono wymagalne.

W ustawowym okresie nie przedłożył Pan oryginału polisy, nie wystąpił też z wnioskiem o wypłatę świadczenia. O wypłatę świadczenia wystąpił Pan dopiero obecnie, niestety już po upływie okresu przedawnienia.

Wobec powyższego nie znajdujemy podstaw do pozytywnego rozpatrzenia sprawy.

Z poważaniem

===============
Koniec
===============

Pismo rozumiem, tylko ciekaw jestem jednego, dlaczego nie zostałem powiadomiony o upływie tego terminu. Niestety oryginał polisy został dość dawno temu zniszczony. Jeżeli nic nie da się zrobić zrozumiem, jednakże jeżeli istnieje jakaś możliwość prosiłbym o informację.

Dziękuję

wprawdzi cytowany art 819 kc brzmi trochę inaczej, pzu zycie zmieniło go na swoje potrzeby (chyba)

Niemniej wydaje mi się, ze było trzy lata od daty zakończenia okresu ubezpieczenia. Koniec okresy był według mnie zdarzeniem ubezpieczeniowym, a nie jek napisało pzu wymagalne.

prawidłowa treść

Art. 819. [Przedawnienie roszczeń]
§ 1. Roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech.
§ 2. Bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do zakładu ubezpieczeń rozpoczyna się w dniu, w którym nastąpiło zdarzenie objęte ubezpieczeniem.
§ 3. W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do zakładu ubezpieczeń o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.
§ 4. Bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do zakładu ubezpieczeń przerywa się także przez zgłoszenie zakładowi ubezpieczeń tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie zakładu ubezpieczeń o przyznaniu lub odmowie świadczenia.

Dziękuję za odpowiedź, ale chciałbym wiedzieć czy jest jakiś sens słać podanie/wytaczać sprawę. Jak już pisałem, nigdy nie zostałem powiadomiony o wygaśnięciu tej polisy.

Powrót