polisa w toku a śmierć jej właściciela

• Autor wątku Autor wątku malwina1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malwina1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam.
Mama zgłaszała szkodę z polisy na życie w dniu 13.06. a raczej ja w jej imieniu. Z racji stanu zdrowia ustaliliśmy, ze pieniądze trafia na moje konto. Niestety dnia 25.06 mama nagle zmarła. Zapomniałam o tym fakcie i w dniu dzisiejszym dostałam maile z informacja o dosłaniu dokumentów z leczenia, wyników badan itd.
Co mam w tej sytuacji zrobić? Z kim się kontaktować i jeśli wypłaca ta polisę te pieniądze będą wchodzić w masę spadkowa?
Dodam, ze sprawa trochę skomplikowana. W marcu mama miała zdiagnozowany udar. W kwietniu z racji braku poprawy i nienasilający się ból głowy poszliśmy do neurologa, dostała skierowanie do szpitala, tam tomografia wykazała dwa guzy w głowie. Rezonans klatki piersiowej i brzucha wykazał guzy na płucu i innych narządach. Diagnoza rak złośliwy płuca z przerzutami.
Ubezpieczyciel chce dokumentów z leczenia onkologicznego i badania histopatologiczne, mama była na jednej wizycie u onkologa, biopsja się nie powiodła, w dzień, kiedy mieliśmy jechać na druga zmarła.

Co mam w tej sytuacji zrobić?
Powiadomić ubezpieczyciela o śmierci matki.
te pieniądze będą wchodzić w masę spadkowa?
Jeszcze ich nie wypłacili. Nie wchodzą w skład spadku bo na dzień jego otwarcia nie istnieją. Istnieje jedynie roszczenie. Spadkobiercy będą dziedziczyć roszczenie. Bez kwitu poświadczającego dziedziczenie, ubezpieczyciel nie powinien ich wypłacić.

Powrót