Polityka bezpieczeństwa i struktura zbiorów danych

• Autor wątku Autor wątku yethwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Y

yethwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
zgodnie z ustawą i ochronie danych osobowych i rozporządzeniu istnieje obowiązek posiadania dokumentacji w tym polityki bezpieczeństwa. Jednym z jej elementów jest opis struktury zbiorów danych wskazujący zawartość poszczególnych pól informacyjnych i powiązania między nimi. Jestem po lekturze poradnika do rozporządzenia gdzie coś takiego jest opisane na przykładzie sklepu internetowego. Fajny przykład wszystko ładne i klarowne jest sobie klient o imieniu i nazwisku i zamówione przez niego towary wszystko połączone identyfikatorem klienta, tylko moje pytanie brzmi jak w taki sposób opisać rozbudowane bazy danych z dziesiątkami tablic i wieloma powiązaniami? Załóżmy że jest baza danych w której zbierane są typowe dane osobowe zwykłe np. imie nazwisko, pesel itp i sensytywne jak informację o uzależnieniach, stanie zdrowia itp. i na tej bazie informacji wytwarzana jest również masa innych danych np. wystawione dla osób decyzje, jakieś wnioski składane przez osoby, przeprowadzone wywiady, wypłaty pieniężne dla osób itp. które przecież w powiązaniu z imieniem i nazwiskiem też chyba są informacją poufną (chyba też daną osobową?) Jaki opisać zatem strukturę i powiązania w takim zbiorze?

Chyba nie wystarczające w opisie struktury byłoby podanie jedynie jakie konkretne dane osobowe są zbierane np. imie nazwisko pesel, adres, uzaleznienia, stan zdrowia, bo co z innymi danymi np. wystawionymi decyzjami dla danej osoby, już nie mówiąc co z powiązaniami?

Byłbym wdzięczny za jakieś informacje.

Ostatnia edycja:
I ja również czekam na odpowiedź, bo ciekawe zagadnienie.

nie wiem do końca jak to jest, ale było to zagadnienie poruszane na moich studiach, dane osobowe dzielą się też na kikla kategorii, normalne, wrażliwe itd. i na tej podstawie dzieli się bazy danych i na tej podstawie określa sie prawa i obowiązki administratora bazy

Złotą Łopatę otrzymałaś tutaj dostajesz ostrzeżenie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót