Polska Działalność Gospodarcza w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Wayne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wayne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Mam działaność gospodarczą, chce działać z nią w niemczech. Posiadam juz europejski NIP, teraz pytanie, skad wziac Steuernummer? Czy niezbedne jest do tego zameldowanie? Jesli nie, to skad wziac wniosek? Czy jest mozliwosc wypelnienia go przez internet, badz pobrania przynajmniej z internetu? I czy poza europejskim NIP-em i Steuernummer potrzebuje czegoś jeszcze?

Z góry BARDZO DZIĘKUJE za odpowiedź, i pozdrawiam!

„Działać w Niemczech” możesz w większości branży beż żadnych dodatkowych formalności w ramach swobody świadczenia usług. Firmę będziesz musiał zarejestrować jedynie, jeżeli będziesz miał (dodatkową) siedzibę w Niemczech (biuro, warsztat itp.).

Rozumiem. Jestem spawaczem, i bede podwykonawca, z ta roznica ze nie jako "najemnik" u kogos przez posrednikow, tylko na swoim. Wyczytalem ze potrzebuje wlasnie Steuernummer, i tylko jeszcze jedno pytanie, czy wniosek moge zlozyc przez internet, czy na miejscu? I jako ze z niemieckiego nie jestem najlepszy, czy ktos moglby podrzucic ewentualny link do tego? Z gory jeszcze raz bardzo dziekuje!

Powrót