polska emerytura dla polaka zamieszkalego w niemczech

• Autor wątku Autor wątku marekzkleve
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekzkleve

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moja zona przepracowala w Polsce prawie 20 lat.od lutego 1992 miesza ze mna na stale w niemczech.w ubieglam roku skonczyla 60 lat.Pytanie czy przysluguje jej sie polska emerytura?
Chce dodac ze zona obecnie pracuje 6 godzin tygodniowo i zarabia okolo 200€
miesicznie.Z powazaniem marekzkleve.

należy sie trzeba złożyć dokumenty o ustalenie kapitału początkowego i wniosek o emeryturę,

skoro przyjechała w 1992 r to chyba Niemcy wypłacą za lata przepracowane w Polsce... polsko-niemiecka umowa o zabezpieczeniu socjalnym §Fremdrentengesetz

czy zona posiada status Aussiedler/Spätaussiedler,Vetriebenen?
pracowała w Niemczech minimum 5 lat?,ale nie za 200€ ,to za mało

Migracja po 1991 r umożliwia wysiedleńcom zastosowanie umowy o obcym prawie rentowym.W takim wypadku skladki emerytalne wpłacone w Polsce zostają wliczone w Niemiecka emeryturę,tak jakby ich uiszczanie miało miejsce w Niemczech

Bis 1992 wurden diese Migranten nach dem Bundes-vertriebenen-gesetz als Aussiedler bezeichnet.
Spätaussiedler – Wikipedia

Ostatnia edycja:
Chodzi przedewszystkim o rente wyplacana w Polsce?

marekzkleve napisał:
Chodzi przedewszystkim o rente wyplacana w Polsce?

napisałam §Fremd-renten-gesetz ponieważ w prawie niemieckim nie występuje pojecie Emerytura , osoby które wyjechały do 1991 r maja wypłaconą w Niemczech na tych zasadach o których pisałam wyżej , osoby które przyjechały po 1991r tylko wtedy gdy posiadają status Aussiedler-przesiedleniec/Spätaussiedler-późny przesiedleniec,Vetriebenen-wypędzony

tu panu mogą to dokładnie wytłumaczyć,link podaje niżej
Osoby, które przed laty wyjechały z Polski do Niemiec, tam mieszkały, pracowały i przeszły na emeryturę, obowiązują trzy umowy. Pierwsza – polsko-niemiecka z 1975 roku, druga – FRG (Fremdrentengesetz), trzecia – europejska.

http://www.deutsche-rentenversicherung.de

Ostatnia edycja:
chodzi mi o to czy znonie nalezy sie polska emerytura wyplacana przez poldki zus?

Witam.Interesuje mnie podobny temat dostałam propozycję pracy od stycznia 2019r.w niemczech.Przepracowałam w Polsce 30 lat.W przyszłym roku bedę miała 53 lata.Moje pytanie brzmi jeżeli przepracuję 7 lat w DE i bedę miała 60 lat czy mogę lata przepracowane w niemczech doliczyć do polskiej emerytury?czy teź muszę czekać do 65 roku życia aby nabyć prawo do emerytury niemieckiej?

Powrót