Polska - państwo prawa czy może białorus bis

• Autor wątku Autor wątku kforum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kforum

kforum

Stały bywalec
Odpowiedzi
4 752
Zastanawia mnie jedna rzecz- czy w Polsce stanowi się prawo w oparciu o jakieś zasady czy w oparciu o przypodobanie się rządzącym ? Ostatnio wydano orzeczenie, że straże miejskie jednak mogą korzystać ze stacjonarnych fotoradarów mimo tego, że ustawa PoRD jasno wskazuje, że takiego uprawnienia nie posiadają. Teraz okazuje się, że wszyscy posiadacze bezterminowych praw jazdy będą musieli tez co 15 lat robić badania lekarskie co może skutkować zabraniem uprawnień do kierowania. Dlaczego ktoś , kto LEGALNIE zdobył bezterminowe uprawnienia do kierowania teraz będzie musiał co 15 lat ponosić koszty badań lekarskich ? Słuchałam orzeczenia sędziego , który zapewniał, że nowe przepisy " w żaden sposób nie spowodują zatrzymania uprawnień kierującego a są po to tylko i wyłącznie aby uaktualnić blankiet potwierdzający takie uprawnienia". Tymczasem przymus wykonania badań lekarskich spowoduje nie tylko poniesienie kosztów ale i może spowodować utratę uprawnień. Czasami wydaje mi się, że takie głupoty gadają nie sędziowie ale politycy w togach. A może tylko mi tak się wydaje. :D

Może zerknij na to z innej strony, jak na przejściu dla pieszych potrąci Ciebie, lub Twoje dziecko, 90-cio letni dziadek który ma prawo jazdy bezterminowe, wydane xxx lat temu. Ma zaćmę, niedowidzi, wręcz wzrokiem ogarnia tylko koniec przedniej maski samochodu. Do kogo będziesz miała żal ?
Dam głowę uciąć, że w takim przypadku Twój post będzie wyglądał zupełnie inaczej, przykładowo;
"Kto wymyślił takie chore prawo, że ślepy może prowadzić samochód".

Kanas, chodzi mi o respektowanie prawa w tym kraju....Skoro ja dostałam prawo jazdy bezterminowo a teraz państwo nakazuje mi co 15 lat robić ODPŁATNIE badania lekarskie to coś tu jest nie tak....Sędzia w uzasadnieniu twardo mówił, że będzie to TYLKO I WYŁĄCZNIE wymiana blankietu a nie pozbawianie kogoś uprawnień nabytych przecież bezterminowo.
Jak 90-cio letni dziadek spowoduje wypadek na przejściu to policjant i tak ma podstawę zatrzymać PJ . Z tego co jednak widzę, to wypadki powodują młodzi kierowcy nierzadko pod wpływem narkotyków czy alkoholu. Dziadek co najwyżej potłucze przechodnia jadąc 40km/h.
Moim zdaniem prawo zadziałało tu wstecz i kilku prawników , których opinii słuchałam, też nie potrafiło wybronić orzeczenia SN.

kforum, spójrz na datę uchwalenia konstytucji RP, ona duuuuużo mówi ;)

art. 2 konstytucji RP to taki nieudany i nieco spóźniony żart prymaaprilisowy...

Mniejsza o konstytucje tylko mam wrażenie, że powoli nasz kraj staję się nie demokratycznym a przypominającym Białoruś .
Ostatnio media jakoś mocno przemilczały "pałowanie" Hiszpanów za wprowadzenie przez ich rząd mocnych restrykcji za udział w nielegalnych zgromadzeniach a za to, że BERKUT na Ukrainie rozpędził tych "wichrzycieli" co to legalnie wybrany rząd Janukowycza chcą obalić.
Ponoć rządzący tak mocno popierają Ukrainę a sami w Polsce wprowadzają przepisy urągające prawu a tym samym demokracji.
A tu o przemilczanej Hiszpanii :
Hiszpania - Protesty przeciwko projektowi nowej ustawy o bezpieczeństwie - lewica.pl

Kanas co Ty wypisujesz za bzdury:rolleyes:przecież od 65 roku obowiązek co roczny kontroli medycznej ma każdy kierujący i jeżeli nie przejdzie takich badań traci się prawo jazdy.Uważam że kontrolę medyczną powinien przechodzić każdy co roku i można by to połączyć z okresowymi badaniami lekarskimi w zakładach pracy.
Po zatem co ma wspólnego wymiana prawo jazdy do badań lekarskich .
Przepis który wprowadzono ma tylko na celu podniesienie opłacalności utrzymywania drukarni zajmującej się papierami wartościowymi .
Wprowadzenie np.okresowego kursu na przewóz osób i rzeczy też nie jest elementem zabezpieczającym a jedynie swoistym haraczem dla państwa za prawo do wykonywania zawodu.
Kierowcy zawodowi od zawsze mieli co roczny obowiązek przechodzenia badań medycznych jak i psychotechnicznych .

Powrót