kforum
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 4 752
Zastanawia mnie jedna rzecz- czy w Polsce stanowi się prawo w oparciu o jakieś zasady czy w oparciu o przypodobanie się rządzącym ? Ostatnio wydano orzeczenie, że straże miejskie jednak mogą korzystać ze stacjonarnych fotoradarów mimo tego, że ustawa PoRD jasno wskazuje, że takiego uprawnienia nie posiadają. Teraz okazuje się, że wszyscy posiadacze bezterminowych praw jazdy będą musieli tez co 15 lat robić badania lekarskie co może skutkować zabraniem uprawnień do kierowania. Dlaczego ktoś , kto LEGALNIE zdobył bezterminowe uprawnienia do kierowania teraz będzie musiał co 15 lat ponosić koszty badań lekarskich ? Słuchałam orzeczenia sędziego , który zapewniał, że nowe przepisy " w żaden sposób nie spowodują zatrzymania uprawnień kierującego a są po to tylko i wyłącznie aby uaktualnić blankiet potwierdzający takie uprawnienia". Tymczasem przymus wykonania badań lekarskich spowoduje nie tylko poniesienie kosztów ale i może spowodować utratę uprawnień. Czasami wydaje mi się, że takie głupoty gadają nie sędziowie ale politycy w togach. A może tylko mi tak się wydaje.