Polski dowod osobisty za granica

• Autor wątku Autor wątku Guszczyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guszczyn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam od dluzszego czasu na stale przebywam za granica Polski i potrzebuje polskiego dowodu osobistego(ciagle mam polskie obywatelstwo) lecz z tego co powiedziala mi pani w urzedzie wniosek o dowod trzeba zlozyc osobiscie oraz dowod odebrac osobiscie. czy jest sposob zeby nietrzeba bylo 2 razy jechac do polski?? Czy np osoba (np moj prawny opiekun) z moim uprawnieniem moze zlozyc wniosek o dowod lub odebrac dowod w moim imieniu?

Wniosek na dowod mozna skladacw Polsce tylko osobiscie i odbierac tez. Mozesz za posrednictwem Ambasady w kraju w ktorym mieszkasz wyrobic paszport, Koszt okolo 100 Euro. Sa jeszcze dokumenty dla obywateli Unii, ktore wyrabisz w lokalnym urzedzie miasta( jezeli mieszkasz w Unii Europejskiej).

Witam !
Podzielam zdanie jamuszg , musisz sie wstawic osobiscie , skladajac i odbierajac dowod osobisty,mam znajoma w urzedzie miasta w biurze obslugi klienta,niestety nie pomoglo , strach przed utrata pracy :o,Ja zlozylem wniosek osobiscie w styczniu po odbior jade w marcu .Dowod bez miejsca zamieszkania - oplaty zniesione .

Eddie

Powrót