Polskie prawo a SPAM

• Autor wątku Autor wątku cosmo555999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cosmo555999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

wysłałem emaila do pewnego odbiorcy, który sklasyfikował moją wiadomość jako spam. Wskutek tego niezależny zewnętrzny serwis (blacklista) zablokowała mój adres IP - uniemożliwia mi to realizowanie kolejnych wysyłek do odbiorców korzystających z takiej listy. I teraz mam zasadnicze pytanie.

Serwis świadczący blacklistę umożliwia natychmiastowe usunięcie mojego wpisu z bazy danych za symboliczną opłatą lub każe mi czekać 14 dni na automatyczne usunięcie.

Czy takie praktyki są w ogóle zgodne z polskim prawem? Czy mogą pobierać opłaty za usuwanie wpisów? I ostatecznie, czy mają prawo do blokowania mojego adresu IP?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Administratorzy serwerów pocztowych robią cuda na kijku aby ograniczyć ilość spamu dochodzącego do użytkowników. Niekiedy następuje "wylanie dziecka wraz z kapielą" jak na przykład na serwerach Home.pl. Nie znam prawa polskiego, które by w jakikolwiek sposób regulowało sposób i intensywność tej walki ze spamem. Praktycznie to użytkownik serwera pocztowego ( czyli Twój potencjalny odbiorca ) może zgłaszać pretensje do swojego usługodawcy/administratora, że nie dochodzą do niego jakieś maile ( np: od Ciebie ) ze względu na zbyt agresywną polityką antyspamową.
Ty w tej sytuacji nie możesz praktycznie zrobić nic.

Powrót