Pomawianie i obrazy

• Autor wątku Autor wątku Dawidkreft
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawidkreft

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć jestem Dawid.
Moim problemem jest to ze od ostatniego czasu notorycznie byłem zaczepiany przez grupkę osób w klasie, gdy mnie obrażali oddawalem tym samym. Nie przejmowalbym bym sie tym gdyby nie fakt iż po 2tygodnoach takich rzecz ta grupka kłamie bezczelnie ze to ja kest głównym prowodyrwem i doniosła to wychowawcy i dyrektorowi . Czy mogę nagrywać smartfonem z dyktafonem lekcje czy dialogi tych osób a potem zaprezentować na spotkaniu z dyrektorem i pedagog i ta grupka uczniów?
Jeżeli tak prosiłbym o opinie od razu z paragrafami na które mogę sie powołać, sucha pomoc nie za wiele mi sie przyda.....

Sorry za brak interpunkcji i jakieś byli, ale pisze na szybko ze smartfona

Dawidkreft napisał:
... Czy mogę nagrywać smartfonem z dyktafonem lekcje czy dialogi tych osób a potem zaprezentować na spotkaniu z dyrektorem i pedagog i ta grupka uczniów?
...
Możesz. Użyj też opcji - szukaj bo temat nagrywania był wielokrotnie omawiany.

Czytałem tematy podobne, aczkolwiek nie znalazłem tam nurtujących dla mnie odpowiedzi. Najbardziej chciałbym wiedzieć jakie paragrafy pozwalają mi na takie rzeczy, aby się dobrze bronić przed atakami tej grupki ludzi i wychowawcy...

Dawidkreft napisał:
... Najbardziej chciałbym wiedzieć jakie paragrafy pozwalają mi na takie rzeczy, ...
Nie ma takich, ograniczenia dotyczą jedynie rozpowszechniania takich nagrań. Pisaliśmy o tym setki razy.

Potrzebuje jeszcze pomocy w tym jak uargumentuje to, że nagrywałem smartfonem mimo tego, że jest to zakazane w regulaminie.

Na prawdę potrzebuję pomocy, aby się obronić gdyż one zebrały się w "kupę" i na pogadance w której weźmie udział ja, rodzic, dziewki z klasy, wychowawca będą na mnie gadać i gadać(czyli mówić jak ja je "obrażam" z pominięciem swoich drastycznych zaczepek) a moich zdań nikt nie wysłucha dlatego liczyłem, że nagram to i postawię kropkę nad i. Wszelkie paragrafy oraz punkty mile widzane.

Również mam pytanie, czy legalnym jest tworzenie spotkania i wzywanie rodzica bez zapowiedzi kto bierze czynny udział w tym spotkaniu? (przecież to jawna prowokacja, wiadomo że zostaną zaproszone tylko osoby które mają głosy na nie, a osoby które by broniły nie zostały zaproszone).

I jeżeli nie zobowiązałem się pisemnie do pójścia do innych poradni niż psychologiczno-pedagogicznej czy zgodne z prawem jest wymaganie ode mnie tego typu oświadczenia?

Bardzo proszę o pomoc, wiem że za darmo nie każdemu się chce ale potrzebuje pomocy, aby dobrze się obronić bo aktualnie jestem "dymany" przez uczennice i wychowawce. Zebrała się grupka osób które chcą mnie "zniszczyć" i jedynym moim problemem jest to, że pierwszy się nie udałem do pedagoga i dyrektora tak to losy by się odwróciły. Najlepsze jest to, że o wszystkim dowiaduje się od osób 3-cih a wychowawczyni nie raczy ze mną wyjaśnić sprawy.

Zgrywasz na płytę i nikt nie wie jakim nośnikiem nagrałeś.

Również mam pytanie czy jest jakaś kwestia prawna dzięki której nie mogą na mój temat rozmawiać osoby trzecie, gdyż na tym spotkaniu ma być pół klasy i nie bardzo chcę aby słuchało na temat udania się do poradni itp wydaje mi się, że mam takie prawo do tego, aby takie informacje krążyły do ważniejszych osób (dyrektor i pedagog).
Dodatkowo dlaczego na spotkanie wzywane są oosby negatywnie do mnie nastawione a te pozytywnie są niezaproszone.

A jak się mają do nagrywania domniemane "prawa autorskie" nauczyciela, który zostanie nagrany? Jeśli nie rozpowszechniamy nagrania, to nie naruszamy tych praw? Pytam bo spotkałem się z zakazem nagrywania wykładów nawet na własny użytek. Jeśli ktoś zostałby przyłapany - wyleciałby z uczelni.

Powrót