pomoc dla dziecka od panstwa?

• Autor wątku Autor wątku robert 72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robert 72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam wszystkich sluzacych pomoca mam pytanie jestem samotnie wychowujacym syna ojcem czy nalezy mi sie jaks z tego tytulu dodatek na dziecko nadmieniam ze pracuje zawodowo polowe dochodu sciaga mi komornik na rodzinne sie nie zalapuje chodzi mi ze moge dostac jakies 170 zl . ale ja nie znam przepisu ani czy cos takiego nalezy sie osobie samotnie wychowujacej dziecko w miejscowej opiece spolecznej zaslaniaja sie przepisami takze niezbyt mi pomogli prosilbym o wsparcie prawne i z gory dziekuje wszystkim ktozy zechca mi pomoc :help:

Pomoc państwa w postaci zaliczki alimentacyjnej adresowana jest do:
dzieci uprawnionych do świadczenia alimentacyjnego na podstawie tytułu wykonawczego, którego egzekucja jest bezskuteczna, jeżeli dziecko jest wychowywane przez osobę samotnie wychowującą dziecko;

Dziecko uprawnione do świadczenia alimentacyjnego na podstawie tytułu wykonawczego, którego egzekucja jest bezskuteczna, wychowywane przez osobę pozostającą w związku małżeńskim, nabywa prawo do zaliczki, przez okres jednego roku, jeżeli osoba pozostająca w związku małżeńskim złożyła do sądu pozew o separację albo rozwód i spełnione są pozostałe warunki określone w ustawie

Zaliczka przysługuje do wysokości świadczenia alimentacyjnego, nie więcej jednak niż:
1) w przypadku gdy w rodzinie jest jedna lub dwie osoby uprawnione do zaliczki - 170,00 zł dla osoby uprawnionej albo 250,00 zł, jeżeli osoba ta legitymuje się orzeczeniem o niepełnosprawności albo orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,
2) w przypadku gdy w rodzinie są trzy osoby, lub więcej, uprawnione do zaliczki - 120,00 zł dla osoby uprawnionej albo 170,00 zł, jeżeli osoba ta legitymuje się orzeczeniem o niepełnosprawności albo orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.

Wniosek składa się za pośrednictwem komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne na rzecz osoby uprawnionej.

Dodając do wypowiedzi poprzedniczki - jedną z przesłanek przyznania zaliczki alimentacyjnej jest równiez kryterium dochodowe, wynoszące 583 zł na osobe w rodzinie.
W wysokości o jakiej pan wspomniał (170 zł) jest przyznawany dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka. Jednakże jest to dodatek do zasiłku rodzinnego tak więc jeżeli nie spełania się warunków do przyznania świadczenia głównego (zasiłku rodzinnego) nie ma możliwości przyznania samego dodatku.

Powrót