Pomoc dydaktyczna + DVD z fragmentami filmowymi

• Autor wątku Autor wątku madame_ka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madame_ka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Stowarzyszenie w którym pracuje planuje wydać pakiet składający się ze scenariuszy lekcji (odnoszących się głównie do wiedzy o filmie) i płyty DVD zawierającej fragmenty filmów, które stanowiłyby przykłady poruszanych tematów (ćwiczenia lekcyjne opierałyby się na tych fragmentach i do nich odnosiły). Cały pakiet byłby udostępniany szkołom nieodpłatnie. Cały projekt ma więc charakter niekomercyjny i edukacyjny. Stąd moje pytania:
1. Czy umieszczenie tytułu, autora, producenta etc. wystarczy czy muszę starać się o zgodę autora? Czy przysługuje mu w tym wypadku prawo do wynagrodzenia (przyznam iż część z tych filmów to produkcje zagraniczne, więc ich ceny mogą być dla nas zaporowe)? Czy wykorzystanie w tym wypadku fragmentu ma charakter cytatu?
2. Czy prawo autorskie obowiązujące na terenie RP odnosi się do tylko do twórców rodzimych czy także zagranicznych? (pakiet ma być udostępniany - tzn. wysyłany do szkół na terenie Polski)?

Dziękuję za pomoc. pozdrawiam

madame_ka napisał:
1. Czy umieszczenie tytułu, autora, producenta etc. wystarczy czy muszę starać się o zgodę autora? Czy przysługuje mu w tym wypadku prawo do wynagrodzenia (przyznam iż część z tych filmów to produkcje zagraniczne, więc ich ceny mogą być dla nas zaporowe)? Czy wykorzystanie w tym wypadku fragmentu ma charakter cytatu?
bazą rozważań jest tu USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp), a w szczególności przepisy mówiące o dozwolonym użytku chronionych utworów - czyli o możliwości korzystania z utworów bez konieczności uzyskiwania zgody właściciela praw autorskich. Zapoznaj się na początek z tym wątkiem http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html a w szczególności z Art.29. I tu pozostaje miejsce na własną decyzję, ponieważ, możliwość zastosowania (bądź nie) tego przepisu zależy tak na prawdę od kształtu tworzonego dzieła (scenariusza). Istotne jest to, że w momencie, kiedy uznacie, że jesteście uprawnieni do skorzystania z tego przepisu, w razie konfliktu z właścicielami praw autorskich będziecie musieli dowieść prawdziwości swojego stanowiska.
2. Czy prawo autorskie obowiązujące na terenie RP odnosi się do tylko do twórców rodzimych czy także zagranicznych? (pakiet ma być udostępniany - tzn. wysyłany do szkół na terenie Polski)?
upaipp:
Przepis prawny:
Art. 5.
Przepisy ustawy stosuje się do utworów:
1) których twórca lub współtwórca jest obywatelem polskim lub
1^1) których twórca jest obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, lub państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu
(EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, lub
2) które zostały opublikowane po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej albo równocześnie na tym terytorium i za granicą, lub
3) które zostały opublikowane po raz pierwszy w języku polskim, lub
4) które są chronione na podstawie umów międzynarodowych, w zakresie, w jakim ich ochrona wynika z tych umów.
ale niezależnie od powyższych zapisów należy pamiętać o konwencjach międzynarodowych, dodatkowo rozszerzających możliwości ścigania naruszeń.

Dzięki. Chciałabym jeszcze uściślić to zdanie:

"I tu pozostaje miejsce na własną decyzję, ponieważ, możliwość zastosowania (bądź nie) tego przepisu zależy tak na prawdę od kształtu tworzonego dzieła (scenariusza)"

Możesz mi napisać czym konkretnie jest ten "Kształt" tworzonego dzieła, bo brzmi to dość enigmatycznie?
Jestem pewna, że nasze wydawnictwo ma charakter edukacyjny czy dydaktyczny, ale może warto postarać się o jakąś rekomendację MEN w tym zakresie. Wtedy będziemy mieli czarno na białym, że to jest edukacyjne? Czy to tak działa?
Nie bardzo też wiem pod którą publikację ten nasz przypadek podlega:
-w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości
- w podręcznikach i wypisach
- w antologiach
Bo o ile podręcznik, antologia jest dla mnie mniej więcej zrozumiała to wypis już niekoniecznie.
Myślę, że to nasze podpada bardziej pod pomoc dydaktyczną, więc nie wiem która to pozycja. Czy one mają jakieś konkretne definicje prawne?
I jeszcze jedno czy punkt 1 jest później rozwijany w 2 i 21, czy to osobne punkty. Bo ja rozumiem to tak, że te wszystkie możliwości z ptk. 2 i 21 stanowią egzemplifikację zakresu czy celu ptk. 1. Czy to jest poprawne?

I jeszcze jedno: co to znaczy, że właścicielowi praw autorskich przysługuje prawo do wynagrodzenia? Czyli że i tak musimy postarać się o jego zgodę i mu zapłacić, więc nie ma czegoś takiego jak korzystanie bez uzyskania zgody właściciela praw autorskich?

Sorry że tak męczę. Dzięki za wszystkie odp.

Powrót