Pomoc materialna, bon stażowy a absolwent medycyny

• Autor wątku Autor wątku ewa1608
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa1608

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W tym roku skończyłam 6 letnie studia medyczne, od października będę zobowiązana odbyć 13 miesięczny staż - który jest niezbędny do otrzymania pełnego prawa wykonywania zawodu. W tej chwili mam zwyczajnie skończone studia i oprócz tytułu którym mogę pochwalić się babci i dziadkowi, nie mogę pracować "w ochronie zdrowia"
Za tydzień kończę 26 lat. W tej chwili jestem "przypisana" do ubezpieczenia w pracy mojej mamy. Administracja powiedziała jej, że muszę zarejestrować się jako bezrobotna aby mieć prawo do ubezpieczenia, natomiast w PUP powiedziano że obowiązuje mnie 3 miesięczny okres ochrony. Jaka jest prawda?

Chciałam również zapytać, jak to jest z tymi bonami stażowymi? Czy mogę się o nie ubiegać?
(Na staż muszę iść - sam wybieram szpital w którym chce go odbyć, a dostanie się na niego jest formalnością. Na stażu szpital zatrudni mnie na umowę o prace na czas określony (13 miesięcy) z miesięcznym wynagrodzeniem 2007 zł brutto.)

Pytam - ponieważ słyszałam że "znajomi" korzystali z takiej pomocy PUP. Czy to możliwe?

Bardzo proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Czy na pewno chodzi o "bon stażowy"? Czy może o "bon na zasiedlenie"?Bony dla bezrobotnych w wieku do 30. roku życia - Artykuł - ZL
Bowiem staż w ramach bonu stażowego, na który kieruje urząd pracy ne odbywa się w oparciu o umowę o pracę a umowy pomiędzy PUP a zakładem pracy. Stażysta ucząc się nowego zawodu pod okiem opiekuna posiada przez cały staż status bezrobotnego i otrzymuje miesięczne stypendium z PUP w kwocie 997,40 zł. Czy staż podyplomowy lekarza/lekarza dentysty może odbywać się w takiej formie?

Ostatnia edycja:
Czy staż podyplomowy lekarza/lekarza dentysty nie odbywa w takiej formie (umowa PUP a pracodawca). Jest to oddzielna, specjalna "pula pieniędzy". - zatem z tego co Pan pisze taka opcja odpada.
Dziękuję za podlinkowanie informacji o bonie na zasiedlenie - jednak nie wiem czy uda mi się spełnić na niego warunki, ponieważ będę mieszkać w odległości mniejszej niż 80 km, a podróż (sporadycznie kursującym autobusem w dwie strony zajmie 2 x 50 minut - czyli za mało - chyba że wpisałabym podróż z przesiadką - wtedy wyszłoby z "naciągnięcia 3h)

Podłączam się do pytania o bon o zasiedlenie ( w tej samej "medycznej" sytuacji) - ale pracuję obecnie na umowę zlecenie (kilka dni w miesiącu - dorywczo w hotelowej recepcji). Czy jeżeli zrezygnuję z pracy, zarejestruję się jako bezrobotny to po 30 dniach będę mógł ubiegać się o bon na zasiedlenie? (kryterium czasowe, km, wiekowe spełnione)

magat7 napisał:
Podłączam się do pytania o bon o zasiedlenie ( w tej samej "medycznej" sytuacji) - ale pracuję obecnie na umowę zlecenie (kilka dni w miesiącu - dorywczo w hotelowej recepcji). Czy jeżeli zrezygnuję z pracy, zarejestruję się jako bezrobotny to po 30 dniach będę mógł ubiegać się o bon na zasiedlenie? (kryterium czasowe, km, wiekowe spełnione)
Przede wszystkim forum internetowe, to nie miejsce na przesądzanie czy takowy bon zostanie przyznany, bo dużo zależy od indywidualnej sytuacji zawodowej bezrobotnego oraz sytuacji na lokalnym rynku pracy. Nie ma Pan bowiem nawet statusu bezrobotnego ani ustalonego profilu pomocy, od których wiele zależy.

A w jakim charakterze zamierza Pan podjąć pracę? Jak należy rozumieć Pana "medyczną" sytuację? Zdradzi Pan coś więcej?

Kosssz napisał:
Jak należy rozumieć Pana "medyczną" sytuację? Zdradzi Pan coś więcej?

również skończyłem w tym roku studia i od października zobowiązany jestem odbyć staż (umowa o pracę, wynagrodzenia 2007 zł). Z pracy dorywczej (umowa zlecenie) chciałem zrezygnować dopiero we wrześniu, jednak nie wiedziałem że mam możliwość pozyskania funduszy z PUP. A wiadomość ta, powoduje że chciałbym przyspieszyć tą decyzję. Wiem, że muszę być zarejestrowany jako bezrobotny jako 30 dni, aby starać się o bon. Nie wiem tylko jak PUP postrzega poprzednią "historię zatrudnienia" w niedalekiej przeszłości.

Powrót