Pomoc MOPR a świadczenie pielęgnacyjne??

• Autor wątku Autor wątku Tomiko1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomiko1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Razem z mamą otrzymywaliśmy pomoc z MOPR w postaci abonamentów obiadowych i zasiłku celowego ze względu na trudną sytuację materialną. Zamieszkujemy razem z bratem mojej mamy który jest inwalidą pierwszej grupy. Mama wystąpiła o prawo do świadczenie pielęgnacyjnego i otrzymała je w kwocie 520 zł. Dziś będąc w MOPR okazało się że pracownik socjalny stwierdził że w momencie kiedy otrzymała prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w pomocy i opiece nad chorym wujkiem straciliśmy prawo do jakiejkolwiek pomocy łącznie z abonamentem obiadowym i zasiłkiem celowym. Na dodatek ostatnia tą pomoc mamy zwrócić. Powodem tego niby jest jak pracownik socjalny stwierdził że od teraz w nasz "dochód" wliczają rentę wujka. Jednakże jest to jak to zawsze było stwierdzane osobna rodzina. Ja z mamą mamy swoje pieniądze w domu a on swoje i zawsze to było jakoś rozgraniczone. Moje pytanie brzmi czy jest jakiś zapis prawny świadczący o tym postępowaniu MOPR zabierający nam jakąkolwiek pomoc ze względu na pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego na opiekę nad chorym wujkiem???

mama dostał świadczenie więc jest to jej dochód.

kryterium dochodowe wynosi 351 zł na osobę w rodzinie. Rozumiem ze są równiez inne dochody poza świadczeniem pielęgnacyjnym.
Jezeli napisze Pani dokładnie ile wynosi dochód rodziny, daty decyzji przyznającej ŚP i pomoc na dozywianie będę mogła odniesć się do pytania

Rzecz jest w tym że do dochodu pracownik MOPR doliczył dochód wujka czyli rentę inwalidzką, który ma swoje życie i jak to się wcześniej określało osobne gospodarstwo domowe. Jako powód dowiedzieliśmy się że tu cytat "moglibyśmy pomóc gdybyśmy nie mieszkali razem". Ale czy jest do tego jakaś podstawa prawna?? To że mieszkamy razem nie oznacza że razem się utrzymujemy. Wcześniej było pojęcie osobnego gospodarstwa domowego, a teraz??

odpowiem po swiętach czy fakt otrzymania ŚP oznacza prowadzenie wspólnego gospodarstwa

U nas w MOPSie wszyscy mieszkający pod jednym dachem traktowani są jako wspólne gospodarstwo domowe. Spowodowane jest to kombinatorstwem gdyż np. żyją w konkubinacie od kilkunastu lat a pomoc chcą jak dwie rożne osoby same się utrzymujące i to nie są wyjątki:D

anka22639 napisał:
U nas w MOPSie wszyscy mieszkający pod jednym dachem traktowani są jako wspólne gospodarstwo domowe. Spowodowane jest to kombinatorstwem gdyż np. żyją w konkubinacie od kilkunastu lat a pomoc chcą jak dwie rożne osoby same się utrzymujące i to nie są wyjątki:D
Od kiedy pamiętam, gdy pierwszy raz zdarzyło się nam skorzystać z pomocy MOPRu zawsze mój wujek będąc bratem mojej mamy był traktowany osobno jako oddzielna rodzina. W takim razie tak nagle się to zmieniło??

Powrót