T
Tomiko1985
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Razem z mamą otrzymywaliśmy pomoc z MOPR w postaci abonamentów obiadowych i zasiłku celowego ze względu na trudną sytuację materialną. Zamieszkujemy razem z bratem mojej mamy który jest inwalidą pierwszej grupy. Mama wystąpiła o prawo do świadczenie pielęgnacyjnego i otrzymała je w kwocie 520 zł. Dziś będąc w MOPR okazało się że pracownik socjalny stwierdził że w momencie kiedy otrzymała prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w pomocy i opiece nad chorym wujkiem straciliśmy prawo do jakiejkolwiek pomocy łącznie z abonamentem obiadowym i zasiłkiem celowym. Na dodatek ostatnia tą pomoc mamy zwrócić. Powodem tego niby jest jak pracownik socjalny stwierdził że od teraz w nasz "dochód" wliczają rentę wujka. Jednakże jest to jak to zawsze było stwierdzane osobna rodzina. Ja z mamą mamy swoje pieniądze w domu a on swoje i zawsze to było jakoś rozgraniczone. Moje pytanie brzmi czy jest jakiś zapis prawny świadczący o tym postępowaniu MOPR zabierający nam jakąkolwiek pomoc ze względu na pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego na opiekę nad chorym wujkiem???