Pomoc! Niesłuszne oskarzenie :(

• Autor wątku Autor wątku PrawneForum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrawneForum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
Chciałbym na wstępie wszystkich po witać ponieważ jest to mój pierwszy post.
Mój problem przedstawia się tak:
Rok temu pojechałem ze znajomymi na wakacje. Po dojechaniu nad Bałtyk szukaliśmy noclegu około 8h i nic nie mogliśmy znaleźć. Postanowiliśmy ze pojedziemy z tyłu miasta oddać potrzebę i od razu opróżnić śmieci. Zatrzymaliśmy się i zajechała nam drogę ochrona, stwierdzili ze szalejemy po mieście (najprawdopodobniej się pomylili bo komu po 8h szukania noclegu chciałoby sie szaleć autem :mad: ) i została wezwana policja.Ochrona odjechała. Nadjechała policja, Ja trzymałem pustą butelkę po piwie w celu jej wyrzucenia, policjant stwierdził ze spożywam alkohol :o . Zacząłem się kłucić i nie przyjełem mandatu.Nie zostałem przebadany na "alkomacie".Chciało mi się siku wiec zapytałem Policjanta czy mogę iść w las, zezwolił mi i mam na to 2 świadków, oddałem mocz razem z kolegą. Zabrali mnie na komisariat do innego miasta i siedziałem pod nim w radiowozie,po czym zostałem odwieziony do miejsca zatrzymania.Przyszło pismo z Sądu że postawiono mi zarzuty : spożywanie alkoholu w miejscu publicznym, oddawanie potrzeby w miejscu publicznym oraz używanie słów niecenzuralnych :o Dostałem grzywnę w wysokości 600 zł. :( .
Pisze odwołanie i stąd prośba do Was, czy byście mi mogli w czymś pomóc, może jest coś co mógłbym wykorzystać na swoją obronę (chodzi o jakiś artykuł prawny czy coś) bo naprawdę nie wiem co mogę w tej sytuacji zrobić.
Proszę o pomoc.
Dziękuje.

Witam
Trudno przy takiej ilości wiadomości jakie Pan podał podsunąć jakiś pomysł na napisanie w Pana sprwie apelacji , która chwyci. Wszystko zależy od tego co znajduje się w aktach sprawy . Pana relacja ze zdarzenia to jedno ale Policja mogła to opisać zupełnie inaczej , tzn. w takie sposób , który będzie dowodził Pana winy . Warto zajrzeć do akt sprawy , można zrobić z nich ksero czy notatki , dopiero wówczas można coś powiedzieć , jakie są szanse w postępowaniu odwoławczym .

Dziękuje za odpowiedz.
Napisałem tak dużo ponieważ chciałem dobrze przedstawić sytuacje w jakiej się znajduje. Zajrzenie do akt sprawy...to zapewne trzeba udać się do sądu gdzie odbyła się sprawa. Niestety mandat dostałem nad morzem i rozprawa odbędzie się w Gryficach do których mam ponad 200 km :( .
Cóż, w odwołaniu odniosłem się do tego ze Policjant od początku był negatywnie nastawiony, nie zostałem przebadany urządzeniem na zawartość alkoholu co wykazywałoby, że nie spożywałem piwa oraz...Uważałem że Policjant jako przedstawiciel prawa jeśli uważał że to miejsce jest publiczne nie powinien mi na to zezwolić, a później sporządzać wniosek o ukaranie, jest to nie moralne i nie słuszne(chodzi o oddanie moczu).
Proszę powiedzcie, czy mogę jeszcze coś dopisać?
Dziękuje.

Chciałbym się jeszcze zapytać czy sąd może mi zwiększyć wyrok?

Dziękuje. Już jestem trochę spokojniejszy.

1. trzymając pustą puszkę po piwie, puszkę z kilkoma kroplami na dnie którą usilujesz wychylić ale, że już nic nie ma to w efekcie nie spozywasz, otwarcie puszki lub butelki, spacerowanie z pusta butelką- to wszystko mozna podciagnąć pod karalne usiłowannie spożycia.
2. prośba o zezwolenie na siku z kolegą, skierowana do policjanta który sporzadza wniosek o ukaranie do sądu bo nie przyjąłes mandatu była troche niestosowna...równie dobrze mogłeś go poprosic by otworzył ci kolejnego browara :) a przy tym rzucić kilka k....
3. jesli masz czas i energię-walcz! Ale bedzie to jedynie walka z wiatrakami.

california76 napisał:
1. trzymając pustą puszkę po piwie, puszkę z kilkoma kroplami na dnie którą usilujesz wychylić ale, że już nic nie ma to w efekcie nie spozywasz, otwarcie puszki lub butelki, spacerowanie z pusta butelką- to wszystko mozna podciagnąć pod karalne usiłowannie spożycia.
2. prośba o zezwolenie na siku z kolegą, skierowana do policjanta który sporzadza wniosek o ukaranie do sądu bo nie przyjąłes mandatu była troche niestosowna...równie dobrze mogłeś go poprosic by otworzył ci kolejnego browara :) a przy tym rzucić kilka k....
3. jesli masz czas i energię-walcz! Ale bedzie to jedynie walka z wiatrakami.

ad.1
To było wyrzucenie butelki do śmieci...można również powiedzieć (z tego co napisałeś) ze otwarcie rozporka w spodniach oznacza oddawanie moczu :)
ad.2
Tak czy inaczej nie powinien na to zezwolić.
ad.3
Mam czas ale nie mam pieniędzy na płacenie za coś czego nie zrobiłem więc będę się starał wygrać. Na dodatek jestem bezrobotny w dobie kryzysu i jestem osobą niepełnosprawną stopnia lekkiego co również uwzględnię w odwołaniu.

Powrót