Pomoc Państwa

• Autor wątku Autor wątku wiktoriaaa123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiktoriaaa123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Chciałabym się dowiedzieć, bo za każdym razem słyszę coś innego, a mianowicie chodzi o to, że mój mąż pracuje w Niemczech a konkretnie w Berlinie od 3 lat, w tym roku ja wraz z dzieckiem dołączyłam do niego i wspólnie zamieszkaliśmy. Mieszkanie nie jest na nas tylko na znajomego. Szukamy mieszkania. Ale wracając do tematu mąż ma tu działalność,ja nie pracuję bo się jeszcze uczę. Niestety to co mąż zarabia nie wystrarcza nam na opłacenie mieszkania, przedszkola, mojej szkoły itd. I tu moje pytanie na jaką pomoc możemy liczyć od państwa??

Pozdriawiam.

Biorąc pod uwagę fakt, ze minimum socjalne w Niemczech wynosi około 360€ na dorosła osobę / m-c, a na dziecko około 250€, to przy zarobkach 1300€ netto raczej nie macie co liczyć na pomoc państwa, ewentualnie na jakaś dopłatę do mieszkania, ale to juz musisz zapytać u źrodła.

Przy okazji - jeżeli zarobki męża nie sa wystarczające dla Waszych potrzeb to moze warto żebyś pomyślała o znalezieniu jakiejs MiniJob po szkole / w weekendy i dorobieniu do budżetu domowego.

Ok.. dziękuje.:) No to nie fajnie, bo np. za mieszkanie płacimy 600 euro, przedszkole 200 i szkoła 150 miesięcznie, plus bilety itd.. to jest trochę dużo. Więc nasze opłaty przekraczają 1000 e. zostaje nam 300 na trzy osoby. Ponadto nie pobieramy jeszcze kindergeld. Co do pracy to ciężko znaleźć prace w wymiarze kilku godzin dziennie kiedy dziecko jest w przedszkolu. a na Weekendy jestem na uczelni. No ale cóż.. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam. :) ;)

Niestety, tak to wyglada. Postaraj sie znaleźć prace (chociażby niezgodna z Twoim wykształceniem, typu sprzątanie, pomoc w kuchni itp.) przynajmniej na MiniJob, zawsze to dodatkowe kilkaset € do domowego budżetu, a jak skończysz szkole to rozejrzysz sie za czymś bardziej wymagającym. Inna kwestia, 1300€ netto to tez nieciekawa stawka, byc moze Twój maz rowniez mógłby rozejrzeć sie za lepiej płatnym zajęciem, bo 1300€ (przy kosztach mieszkania wynoszących prawie polowe tej kwoty) to rzeczywiście niewiele.

Powrót