Pomoc pilne!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku patusiafx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patusiafx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam 18 lat w wieku 16 lat urodzialm coreczke...moja mama byla opiekuunem prawnym nad moim dzieckiem do 21.01.2008 roku.A do 08.2009 byla na wychowawczym na moje dziecko... w lipcu biezacego roku zmarla ja staralam sie o rente rodzinan dla siebie i swojego dziecka....odmowiono mi renty dla mojej corki,chociaz jest paragraw ze renta przysluguje jezeli osoba zmarla byla opiekuen prawnym lub jezeli dziecko bylo na wychowaniu babci dziadka itp...a to moja mama sie nia zajmowala i byly jedenym zywicielem rodziny.Czy moge odwolac sie z ta dycyzja do Sadu i czy mam jakies szanse na wygranie sprawy?? Prosze o szybka odpwiedz

Myślę, że rozstrzygającą kwestią w tej sprawie jest treść wyroku ustanawiającego opiekę prawną nad dzieckiem. Matka dziecka bowiem z chwilą osiągnięcia pełnoletności z mocy prawa winna sprawować opiekę nad dzieckiem chyba, że w wyniku
sądowego postępowania postanowiono inaczej.
Nie znam dokładnego stanu faktycznego ale oczywiście jeżeli powierzenie przez sąd opieki prawnej nad wnukiem nastąpiło na conajmniej 12-mcy przed śmiercią uprawnionej do emerytury babci, a matka dziecka nadal po osiągnięciu pełnoletności nie mogła zapewnić mu utrzymania to moim zdaniem należy złożyć odwołanie do sądu pracy zgodnie z pouczeniem negatywnej decyzji.
Jestem przekonany, że Sąd przyzna prawo do części renty rodzinnej dla dziecka ( doręczaną do Pani rąk).
Podstawa prawna: art. 69 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS / Dz. U. z 2004 r. Nr 39 poz. 353 ze zmianami/.

Powrót