pomoc prawna - kazus

• Autor wątku Autor wątku jochanna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jochanna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam.
czy mógłby mi ktoś pomóc z rozwiązaniem kazusu? nie bardzo wiem jak go rozwiązać, ponieważ za mało ich rozwiązaliśmy na zajęciach i nie bardzo to rozumiem.
oto i on:

"Tadeusz D. jest pełnomocnikiem spółki ARD, a zakres jego mocowania obejmuje prawo do zawarcia umowy ze spółką akcyjną. W czasie rozmów z przedstawicielem spółki akcyjnej Tadeusz D. zawiadomił swojego mocodawcę, że ponieważ pełnomocnictwo daje prawo, a nie stwarza obowiązku działania, rezygnuje z dalszego udziału w postępowaniu ugodowym.
Czy stanowisko pełnomocnika jest słuszne?
Z czego wynika obowiązek działania pełnomocnika?"

będę niezmiernie wdzięczna jeżeli ktoś bedzie mógł mi pomóc

Pierwsze pytanie jaka to spółka? drugie pytanie czy Tadeusz jest pełnomocnikiem czy prokurentem? Trzecie pytanie: zawiadomił mocodawcę czyli kogo Spółkę czy wspólnika bądź wspólników i w jakiej formie zawiadomił. I co ma zawarcie umowy do postępowania ugodowego?

no i własnie ja tak samo podobnie tego nie rozumie. rzeczywiście mało sprecyzowany jest ten KAZUS ale tyle na pewno wiem:

Tadeusz jest pełnomocnikiem.
Zawiadomił mocodawcę, czyli spółkę.
a co ma zawarcie umowy do postepowania ugodowego to naprawde nie wiem.

ale zawiadomił na piśmie czy ustnie zasady pełnomocnictwa, prawa i obowiązki pełnomocnika wynikają z Ksh a jak nie to z KC zwłaszcza że nie wiesz jaka to spółka poczytaj w KC o pełnomocnictwie

na piśmie.
nie wiedzialam nawet ze takie rzeczy są bardzo istotne

oczywiście że są w prawie wszystko jest istotne, nawet jak na początku wydaje się że nie;)

no tak tak:) czy moge prosic o rozwiazanie tego kazusu?

mogłby mi ktoś pomoc? ;]
kompletnie nie wiem jak mam odpowiedziec na to drugie pytanie.
"z czego wynika obowiązek działania pełnomocnika?"

Witam.
Również mam mały problem z kazusem,jesli ktos moze podac mi podstawy prawne bede wdzieczna
"Co się dzieje po dwóch latach prowadzenia procesu (koszty biegłych, koszty dojazdu), gdy nagle sędzia zauważy, że powinien być wyłączony ze sprawy i się wyłączy? Kto ponosi koszty postępowania? Czy proces prowadzony jest na nowo? Czy nowy sędzia prowadzi sprawę od początku czy kontynuuje poprzednio prowadzoną? Co by było, gdyby zdarzyło się to w postępowaniu apelacyjnym?

jochanna moim zdaniem z oswiadczenia woli jakim jest pelnomocnictwo.

dziekuje !
czy w tym przypadku bedzie mialo jakies duze znaczenie skoro Tadeusz D. reprezentuje spółke akcyjna jego zrezygnowanie z dalszego udziału w pełnomocnictwie? czy to że on mówi ze pełnomocnictwo nie daje mu obowiazkow a daje mu prawo komplikuje wygasniecie pełnomocnictwa??

dziekuje !
czy w tym przypadku bedzie mialo jakies duze znaczenie skoro Tadeusz D. reprezentuje spółke akcyjna jego zrezygnowanie z dalszego udziału w pełnomocnictwie? czy to że on mówi ze pełnomocnictwo nie daje mu obowiazkow a daje mu prawo komplikuje wygasniecie pełnomocnictwa??

czy w takim przypadku stanowisko pełnomocnika jest słuszne?

czyli rozumiem, że wg. was jak spółka udzieli komuś pełnomocnictwa to ta osoba a priori jest zobligowana do działania? :)

prawo do działania wynika z istoty pełnomocnictwa, zakres z jego treści, natomiast obowiązek działania może wynikać z innych stosunków, które jemu towarzyszą, np. umowa o pracę etc.

edit :
jochanna czy ty musisz tak spamować ? jeśli uważasz, że im więcej razy wkleisz to samo, to tym więcej odpowiedzi dostaniesz to jesteś w błędzie

Ostatnia edycja:
Powrót