Pomoc przy reklamacji okien (szyb)

• Autor wątku Autor wątku wolsz17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wolsz17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Nie mogę dodzwonić się do mojego rzecznika praw konsumenta, dlatego piszę tutaj.
4,5 roku temu budowałem dom i dostałem kontakt z polecenia do pracownika firmy X produkującej okna. Pracownik przyjechał, wycenił. Zaakceptowałem cenę i zrobiłem wpłatę (posiadam tylko dowód KP z pieczątką firmy X i oznaczania na szybach z datą produkcji i producentem).
Po miesiącu czy dwóch zauważyłem wadę fabryczną szyb (drobne równoległe zarysowania znajdujące się na całej szerokości szyby od wewnątrz-prawdopodobnie od myjki podczas produkcji). Zarysowania widoczne są tylko gdy pada słońce lub światło, jednak wg mojej wiedzy nie powinno być czegoś takiego. Zgłosiłem sprawę do pracownika, z którym wszystko załatwiałem (posiadam korespondencję z whatsappa), gdzie przyznał rację, że wkłady szyb są do wymiany. Kazał poczekać do zakończenia budowy, bo zawsze coś może się wydarzyć. Po roku czasu wymienił mi szyby w mniejszych oknach, jednak z resztą nie mogę doczekać się do dnia dzisiejszego (co jakiś czas mu się przypominam). W żaden sposób z nim nie wojowałem w tym temacie (wiadomo jak to jest ze "znajomymi").
Wiem, że teoretycznie minął już czas na reklamację, ale czy moje wcześniejsze zgłoszenie może mieć znaczenie, abym zgłosił teraz tą reklamację oficjalnym kanałem?

Najpierw chcę jeszcze kolejny raz napisać i zapytać czy doczekam się naprawy wady, tylko nie wiem czy jest sens składania oficjalnej reklamacji w przypadku braku reakcji.

Z góry dziękuje za pomoc.

Powrót