[Pomoc] Umowa o wykorzystanie wizerunku i wypowiedzi - korekta

• Autor wątku Autor wątku nar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jestem studentem fotografii, właśnie robię z niej dyplom licencjacki. W mój projekt czynnie jest zaangażowanych przeszło 70 obcych mi osób. Fotografuję je "od tyłu" (tył głowy + ramiona) oraz zadaję jedno pytanie.
Ich odpowiedzi scalam z fotografią (odpowiedź + portret odpowiadającego), później planuję stworzyć cykl fotografii.

Cykl będzie pokazany na obronie mojego dyplomu, chcę także mieć prawo do publikacji w internecie w moim portfolio, wysyłania go na konkursy fotograficzne, a co najważniejsze wystawiania w galeriach sztuki. Jednocześnie gwarantuję uczestnikom anonimowość.

Chcę się zabezpieczyć przed wszelkimi nieprzyjemnościami - sporządziłem umowę, lecz z braku wiedzy prawnej nie umiem do końca stwierdzić, czy czegoś nie przeoczyłem, nie napisałem źle. Proszę tu wszystkich czytających o pomoc i korektę.

§ 1
Fotograf zobowiązuje się wykonać utwór fotograficzny, na który składają się fotografie Modela/Modelki* a Model/Modelka* zobowiązuje się pozować w miejscu wskazanym przez Fotografa do fotografii o charakterze portretu oraz uczestniczyć własnym staraniem w wykonaniu utworu, który uzyskany będzie w trakcie sesji fotograficznej oraz późniejszej techniczno-graficznej obróbki zdjęć przez Fotografa lub osoby przez niego wskazane.

§ 2
Wszelkie prawa Autorskie do utworu fotograficznego opisanego w § 1 nabywa Fotograf.

§ 3
Termin wykonania utworu fotograficznego opisanego w § 1 ustala się na dzień podpisania niniejszej umowy.

§ 4
Modelka/Model* nie otrzymuje pieniężnego wynagrodzenia za wywiązanie się z poniższej umowy. Fotograf realizując ustalenia umowy nie nabywa praw majątkowych do utworu fotograficznego, co jest równoważne z tym, że nie może czerpać z niego korzyści majątkowych. Fotograf jest zobowiązany do bezpłatnego udostępnienia utworu fotograficznego Modelce/Modelowi*, na prośbę fotografowanego/nej.

§ 5
Modelka/Model* podpisując niniejszą umowę wyraża nieodwołalną i wieczystą zgodę na nieograniczone wykorzystanie swojej wypowiedzi (cytowanej powyżej) w zestawieniu z utworem fotograficznym, oświadczając zarazem, że jest ich jedyny autorem/autorką*.

§ 6
Model/Modelka* może wykorzystywać zapis na CD, DVD, internecie tylko i wyłącznie w celach budowy własnego portfolio oraz innych celach nie komercyjnych - pod warunkiem zamieszczania informacji o Autorze utworu fotograficznego (Fotografie). Model/Modelka* w żadnym wypadku nie może sprzedawać lub w inny sposób czerpać korzyści finansowych z uzyskanego w ramach niniejszej umowy utworu bądź jego części pod rygorem wyciągnięcia przez Fotografa konsekwencji prawnych.

§ 7
Fotograf ma prawo:
1.Wykorzystywać utwór opisany w § 1 i § 5 lub jego część na wszystkich znanych w chwili podpisywania umowy polach eksploatacji,
2. Publikacji utworu opisanego w § 1 i § 5 lub jego części; w szczególności w Prasie, Galeriach (w tym internetowych), portfolio itd.,

§ 8
Model/Modelka* wyraża nieodwołalną i wieczystą zgodę na nieograniczone wykorzystanie fotografii, na których znajduje się Modela/Modelki* wizerunek, a które stanowią utwór opisany w § 1 oraz § 5 lub jego części, przez Fotografa lub podmioty przez niego wskazane we wszystkich mediach i na wszelkie znane w chwili podpisywania umowy pola eksploatacji, na terytorium całego świata, bez żadnych ograniczeń co do natury ich wykorzystania (fotografie mogą być łączone z innymi fotografiami i elementami oraz mogą być przerabiane i modyfikowane), w tym także do celów promocyjno-reklamowych.

§ 9
Model/Modelka* oświadcza, że jest osobą pełnoletnią oraz, że posiada wszelkie prawa do złożenia deklaracji opisanej w § 8 niniejszej umowy.

§ 10
Strony zgodnie stwierdzają, że świadczenia określone w niniejszej umowie wyczerpują całkowicie zobowiązania Fotografa na rzecz Modela/Modelki* z tytułu pełnionych przez Modela/Modelkę* czynności objętych niniejszą umową.

§ 11
W sprawach nie unormowanych niniejszą umową, a dotyczących jej przedmiotu, mają zastosowanie przepisy Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny i Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

§ 12
Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej i zgodnej woli stron.

§ 13
Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

§ 14
Dane personalne, kontaktowe oraz wizerunek Modela/Modelki przez cały czas realizacji utworu fotograficznego opisanego w § 1 pozostają anonimowe i poufne. Fotograf zobowiązuje się do nie ujawniania tych danych osobom postronnym. Dane tej są użyte tylko i wyłącznie w celu zawarcia tej umowy oraz ewidencji uczestników prowadzonej przez Fotografa.​

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nikt nic nie odpowie? Proszę tylko o korektę, ew. wskazanie błędów. Bardzo by mi na tym zależało...

Powrót