Pomoc w projekcie (umowa o dzieło),a oszustwo

• Autor wątku Autor wątku iguana1308
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
I

iguana1308

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Proszę o pomoc - gdyż pisałem o pomoc do korepetytora w pisaniu pracy projektowej - na początku chciałem, abyśmy pisali to razem na zajęciach, lecz korepetytor napisał, że jedyną forma dla niego to jest napisanie pracy, a póżniej jej omówienie.
Kazał mi przelać na początku całą kwotę, lecz później uzgodniliśmy zaliczkę w wysokości 400zł na konto (- gdzie miałem imię i nazwisko brak adresu), a póżniej resztę po wykonaniu projektu.

Czy mogą mnie czekać konsekwencje na uczelni? Czy mogę domagać się zwrotu pieniędzy i czy mogę gdzieś to zgłosić ?

Chciałem mieć jakiś pierwowzór pracy, a później ją przerobić po swojemu.

Nie oddałem tej pracy bo nawet jej nie dostałem od osoby która miała mi pomóc w projekcie, a tak przed oddaniem bym ją zmienił i napisał po swojemu.

Jeśli dobrze rozumiem umówiłeś się z jakąś osobą na wykonanie przez nią projektu. Uzgodniłeś, że zapłacisz za to. Ta osoba przystąpiła do wykonywania pracy.

W takim razie nie rozumiem na jakiej podstawie chcesz zwrotu pieniędzy i cokolwiek gdzieś zgłaszać? ;)

Dopóki nie oddasz projektu zrobionego przez tego kogoś, dopóty nie narażasz się na odpowiedzialność. I tyle.

Ale ja już zapłaciłem 400 złotych, a ta osoba nic nie napisała i zrezygnowała z wykonania i pieniądze przepadły. Dałem 400 zł za nic, bo nic nie otrzymałem.

To tego nie napisałeś :P
Możesz zgłosić na Policji oszustwo z art. 286 par. 1 k.k.
Jednocześnie do niego wyślij info, że wobec niewykonania pracy w terminie i odmowy wykonania odstępujesz od umowy i żądasz zwrotu wpłaconej kwoty

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót