pomoc w rozliczeniu podatku

• Autor wątku Autor wątku turpat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

turpat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, jeśli sprawa okaże się być skomplikowana, oczywiście zgłoszę się do doradcy.

jestem poniżej 26 roku życia

z umowy o pracę zarobiłem 45 tys, tu wszytko jasne

jako freelancer zarobiłem około 20 tysięcy, nie mam na to żadnej faktury/umowy, tylko wyliczenia ze strony oraz przelewy w euro na koncie Revolut

jak mogę to rozliczyć? strona na której pracuje jest zagraniczna więc dostałem tylko jakąś automatyczną informację
„ Dzień dobry, Piszemy, aby poinformować Cię, że aby zgłosić swoje dochody, należy zarejestrować się jako osoba samozatrudniona (jednoosobowa działalność gospodarcza). Prześlij nam swój numer NIP kiedy zostanie już utworzony. Będziesz musiał raz w miesiącu wystawić i przesłać nam fakturę na kwotę (netto) widoczną na Twojej Tablicy. Zalecamy rejestrowanie(zapisywanie) zarobionych kwot za każdy tydzień tak, abyś mógł je zsumować na koniec miesiąca. Po przesłaniu nam numeru NIP prześlemy Ci informacje o firmie, które musisz umieścić na fakturze. Informujemy, że jeśli jesteś podatnikiem polskim możesz skorzystać z prawa do prowadzenia działalności gospodarczej nierejestrowanej, jeśli spełniasz wymagane warunki. W tym celu zapoznaj
się z przepisami obowiązującymi w Twoim kraju.”

macie pomysł jak to rozliczyć? chciałbym to ująć w zeznaniu podatkowym i jeśli trzeba, to zapłacić od tego podatek.

z góry bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie się sprawą, jeśli trzeba to podeślę więcej informacji na priv

...jestem poniżej 26 roku życia

z umowy o pracę zarobiłem 45 tys, tu wszytko jasne - rozlicz jako zwolnione.

...jako freelancer zarobiłem około 20 tysięcy - potraktuj to jako umowa o dzieło
/nie odprowadzałeś składek i nie płaciłeś podatku/.

Kwota i tak mniejsza od 30000,00 więc podatku nie będzie.

Rozlicz to na PIT-36.

Powrót