Pomoc w sprawie statutu szkolnego

• Autor wątku Autor wątku Patryk Ch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patryk Ch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na wstępie PODKREŚLAM że jeżeli chodzi o prawo jestem laikiem<nie wiem prawie nic> i nie wiem czy temat jest w odpowiednim dziale<nie jest napisane w pierwszym lepszym więc drogą eliminacji wybrałem ten>

Do rzeczy sprawa dotyczy statutu pewnej szkoły po gimnazjalnej z którego treści można wywnioskować że uczeń czyli reprezentant szkoły nie ma prawa spożywać alkoholi i wyrobów tytoniowych w szkole i uwaga po za nią we własnym czasie wolnym chyba że jest to jego miejsce zamieszkania w sensie budynek dom. Z tego zapisu nauczyciele mogą obniżać zachowanie za przyłapanie ucznia na ulicy z papierosem bądź pod wpływem alkoholu.

Nie znam się, dlateo pytam czy jest to zgodne z konstytucją ograniczać ucznia,który ukończył 18 -naście lat??
Prosił bym w miarę możliwości o odpowiedź.

Dziękuję Patryk C.

Najwidoczniej w tej szkole wymienione czyny są traktowane jako zachowanie nieakceptowane ... niczyja wolność nie jest ograniczana, po prostu zachowanie może zostać tak a nie inaczej ocenione.

Pozdrawiam :cool:

Dla mnie jako ucznia tej szkoły,który pali jest to ograniczanie mojej wolności bo przekładając z nauczycielskiego interpretacje statutu wolno nam palić tylko we własnych domach czyli odgórnie narzuca nam się że nie możemy palić będąc po za zajęciami szkolnymi i terenem szkoły.

Nikt Wam nie zabrania - chcecie to palcie, ale przekłada się to na sposób w jaki siebie reprezentujecie, a tym samym w sposób jaki reprezentujecie szkołę, co może wpłynąć na ocenę z zachowania ... tyle.

Pozdrawiam :cool:

Powrót