pomoc Wypowiedzenie umowy najmu przez najemce lokalu użytkowego

• Autor wątku Autor wątku kadas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kadas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
podnajmuje lokal jakiś czas obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie złożyłem je dzisiaj a osoba u której podnajmuje lokal odmawia przyjęcia wymyśla że bede płacił wyższy czynsz i mam zapłacić za jakięś wymyślone pierdoły co robić straszy sądem i takie tam ....??

czy zostały określone w umowie wypadki, kiedy bedzie można wypowiedzieć najem ?

mam tylko że obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie tak jak i ją oraz że jak bede zalegał z czynszem 2 miesiące może mnie natychmiast wyrzucić

Zapis o wypowiedzeniu jest nieważny. Umowa trwa dalej do chwili jej wygaśnięcia, czyli do daty jej końca.

kadas napisał:
człowieku umow mam od maja 2015 do 2040
Nie unoś się, do mnie masz pretensje, że na taką się zgodziłeś ?
Pomyśl. Nikt nie kazał Ci godzić się na takie warunki.
Trzeba było zapytać przed podpisaniem, nie po.

mam płacić 35 lat i nie moge w żaden sposób z tego zrezygnować człowieku nie nabijaj sobie tu postów poprostu wyjdz prosze

Mimo tego, że nie zasługujesz, podpowiem, poczytaj sobie o wypowiedzeniu umowy najmu na czas określony. Tematów na forum setki, możesz również użyć Google.
Poczytaj również orzecznictwo w podobnych sprawach, np. Uchwała z dnia 21 listopada 2006 r., III CZP 92/06
Umowy najmu na czas określony mają na celu zapewnienie stabilności stronom. Oczywiście jest możliwość jej wypowiedzenia, jednak należy w umowie zawrzeć katalog sytuacji w których może ona zostać wypowiedziana przed jej końcem. W Twojej umowie brak takiego katalogu. To na tyle, polecam jeszcze wizytę w kancelarii, nawet w kilku. Wydasz trochę grosza, usłyszysz wszędzie to samo, wtedy może bardziej Cię to przekona kiedy z kieszeni zniknie parę groszy.

P.S.
A można było grzeczniej, można wtedy podsunąć pewne rozwiązania, a tak, pozostaje życzyć powodzenia w płaceniu do 2040 roku :)

Zerknij na art. 673 par 3 kc - mówi on o wymienieniu wypadków, w których można najem na czas oznaczony wyp. Wy katalogu takiego nie stworzyliście. Z kokei Możliwość wyp. Najmu przez wynajmującego w sytuacji, kiedy nie zapłacisz czynszu 2x jest niezgodna z art. 687kc. Moim zdaniem z tych powodów nie możesz wypowiedzieć umowy najmu. Idź do prawnika, sprawa nie jest prosta.

Czy aby nie zapędzacie się w ocenie?

Przy zawieraniu umowy na taki okres należy pamiętać jednak o tym, że okres obowiązywania takiej umowy nie może być dłuższy niż 10 lat.
Ograniczenie takie wynika z art. 661 Kodeksu cywilnego, ustawa o ochronie praw lokatorów nie przewiduje w tym zakresie odrębnej regulacji.

Ostatnia edycja:
Ale to lokal użytkowy. Ustawa o prawach lokatora nie ma wpływu.
Pytałam się o umownym uregulowaniu zmian czynszu. Bo każda podwyżka nie akceptowana przez najemcę może być podstawą zakończenia najmu.

Lewanna napisał:
nie może być dłuższy niż 10 lat
Hmm... dlaczego ?
Lewanna napisał:
Ograniczenie takie wynika z art. 661 § 1 Kodeksu cywilnego
Przeczytaj dokładnie przytoczony przepis :)
Lewanna napisał:
ustawa o ochronie praw lokatorów...
Przeczytaj tytuł wątku;
pomoc Wypowiedzenie umowy najmu przez najemce lokalu użytkowego
Lewanna zły dzień ? ;) Też takie często miewam.
Czekam na pizzę niby do 30 minut, już prawie godzina mija :(

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Lewanna zły dzień ?

Cholera :) Przeczytałam post. Nie czytam tytułów, a tu było to kluczem tematu...
Sorry.

Czyli jeśli stroną umowy są przedsiębiorcy - to na trzydzieści lat?

.

Ostatnia edycja:
Lewanna napisał:
Cholera Przeczytałam post. Nie czytam tytułów, a tu było to kluczem tematu...
Oj... żeby policzyć ile razy ja czegoś nie doczytam :)
Człowiek pisze odpowiedź, musi odejść od komputera, wraca, coś się zapomni, coś pomyli z innym wątkiem. Po to jest forum, zawsze ktoś sprostuje :)
Lewanna napisał:
Czyli jeśli stroną umowy są przedsiębiorcy - to na trzydzieści lat?
Zgadza się :)

Kanas napisał:
Oj... żeby policzyć ile razy ja czegoś nie doczytam

Tak się zdarza, ale tu w treści nic nie było na ten temat, dlatego sądziłam, że to lokal mieszkalny. Tytuł mi umknął :)

Kanas napisał:

Rozumiem :)
Dzięki
.

Powrót