pomoc z MOPRu

• Autor wątku Autor wątku polipek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polipek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
za miesiąc urodzę dziecko, jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim, a później będę na urlopie macierzyńskim. Pieniądze wypłaca mi obecnie ZUS. Moje dochody to 1800zł brutto. Ojciec dziecka jest bezrobotny, zarejestrowany w UP. Mieszkamy razem, lecz zameldowani jesteśmy w innych miejscach. Mieszkanie jest na kredyt.

Czy wobec tego mogę starać się o jakąś pomoc finansową w MOPR? Czy jedyną pomocą jest drugie becikowe? jakie dokumenty są potrzebne, aby uzyskać jakąkolwiek pomoc finansową?

na razie nie, kryterium dochodowe dla 3 osobowej rodziny to 1053 zł., natomiast dla świadczeń rodzinnych 504 zł netto na osobę, moze Pani złozyc jeszcze wniosek o zasiłek rodzinny

Po urlopie macierzyńskim proszę złożyć wniosek o przyznanie dodatku do wychowawczego - o ile pójdzie Pani na taki urlop (teraz to kwota 400zł). Pani dochody będą uznane jako utracone.
Jeżeli chodzi o zasiłek rodzinny to każą przynieść zaświadczenie o dochodach za rok ubiegły (czyli 2009), jeśli wtedy Pani mąż pracował mogą być problemy z przyznaniem go.

mąż na bezrobotnym a zona na wychowawczym na pewno poprawi to sytuację finansową

Powrót