Pomoc z MOPS. Mąż w areszcie.

• Autor wątku Autor wątku stasia1990s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stasia1990s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. jeśli ktoś może to proszę o pomoc! do tej pory mąż regularnie płacił alimenty na córkę.Otoż teraz mój mąż przebywa w areszcie, a ja nie pracuje i zostałam bez środków do życia. co mogę w tej sytuacji zrobić aby płacili mi z funduszu? i jeśli zaczną mi płacić to czy mąż przez to że fundusz mi płaci dostanie większy wyrok niż do tej pory?

RE: kto może proszę o odpowiedz

Zaraz ale jak jest Twoim męzem to o jakich alimentach mówimy?

No tak jest mężem ale przez jakiś czas nam się nie układało itd i złożyłam pismo o alimenty no i zasądzono mi 600zł które płacił a teraz jest w areszcie:( nie wiem co mogę zrobić aby fundusz mi płacił

Musisz zglosic sprawe do komornika ,na jego opinie o skutecznosci sciagania badz nieskutecznosci poczekasz jakies 2 miesiece, wtedy mozesz zglosic sie do funduszu alimentacyjnego.Mozesz tez zlozyc sprawe w sadzie o zmiane obowiazku alimentacyjnego na na tesciow.Jesli w tej sytuacji jestes bez srodkow do zycia podejdz do pracownika socjalnego z wnioskiem po pomoc finansowa na ten czas. Jesli nie masz zadych dochodow dostaniesz je z MOPSU,jako zasilek tymczasowy,w formie obiadow w stolowce ,darow zywnosciowych z UE.
Musisz jednak byc zarejstrowana w urzedzie pracy .

Tzn masz te alimenty zasądzone sądownie? A Ty pracujesz?

CZEKAM NA DECYZJĘ Z URZĘDU PRACY-WTEDY PÓJDĘ DO MOPSU ALE byłam już tam i pytałam o wszystko i nie dadzą mi tymczasowego zasiłku jedynie mogą mi pomóc znależć pracę a ja nie mam jak iść teraz do pracy bo nie mam z kim zostawić dziecka ale oni tego nie rozumieją:( mówili tylko że mogę dostać od nich żywność:( czytałam jeszcze że mogę napisać o sądu prośbe o wydanie wyroku męża i dopiero wtedy składać o ten fundusz:( nie mam pojęcia co mam teraz zrobić..

tak mam alimenty zasądzone przez sąd. a o pracy nie mam jak iść:(

mąż z aresztu składał wniosek o dozór elektroniczny ale nie wiadomo czy go dostanie:( a kare dostał na prawie 6 miesięcy i nie wiem jak sobie poradzę jeśli nie ostanie ozoru.. czekanie na decyzję pewnie trwa wieki:(

odpiszcie:(:(

Ostatnią edycję dokonał moderator:

A dziecko ile ma lat? Mieszkasz w duzej/małej miejscowosci?

córka 4 lata. a miejscowość liczy mniej niż 800osób

No to poslij córkę do przedszkola, a sama poszukaj pracy.

Sęk w tym, że ja nie widzę związku z prawem karnym - jeśli chodzi o opisany problem. W stosownym dziale tego forum z cała pewnością opisano, co robić w takiej sytuacji.

Przeniosłam na zabezpieczenia społeczne. Praz zmieniłam tytuł wątku.
Każdy tu prosi o odpowiedź. Tytuł wątku powinien zawierać clou problemu.

a jeśli teraz mąż jest w tym areszcie a ja mam zasądzone alimenty przez sąd i jak w tym czasie dopóki męża nie wypuszczą z aresztu będą mi płacić z funduszu alimentacyjnego te alimenty to czy przez to że płacą mi z funduszu to czy mąż będzie musiał dłużej siedzieć przez to w areszcie?????? bo nie wiem co mam zrobić w tej sytuacji

nie nie będzie siedział dłużej ale jak wyjdzie będzie musiał spłacić fundusz, sądzę jednak że zanim alimenty z funduszu dostaniesz to on zdąży wyjsc za dobre sprawowanie...poprostu nie dostaniesz pieniędzy z funduszu za tydzien czy miesiąc taki proces trwa... potrzebujesz przede wszystkim założyć komornika tzn zaniesc do komornika wyrok i zlozyc wniosek o egzekucję po 2 mc idziesz po zaswiadczenie o bezskuteczności egzekucji bierzesz wnioski z mopsu do wypelnienia i zaswiadczenie z US o zarobkach zaswiadczenie z zus o skladkach, zresztą w dziale alimentów powiedzą dkladnie co i jak... załość trwa ok 4mc

Powrót