Pomoc z ZUS- Renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku Kvolleyball
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kvolleyball

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Proszę o poradę. Moja sytuacja wygląda następująco:
Posiadałem rentę rodzinną przyznaną do 30 września 2013 roku.
W lipcu 2013 roku obroniłem pracę magisterską i ukończyłem studia, po czym niezwłocznie skontaktowałem się telefonicznie z ZUSem (aby się upewnić zadzwoniłem do dwóch oddziałów) w celu udzielenia informacji o prawie do pobierania świadczenia- poinformowano mnie, że mimo ukończenia studiów i obrony w lipcu mogę pobierać świadczenie do czasu upłynięcia daty jaką mam na legitymacji emeryta i rencisty czyli jw. do 30 września 2013 roku mimo, że w sierpniu ukończyłem 25 lat.
W październiku otrzymałem decyzję o wstrzymaniu wypłaty renty z uzasadnieniem, że ukończyłem naukę.
Jednak w październiku rozpocząłem naukę w szkole policealnej, więc napisałem odwołanie od tej decyzji i dołączyłem zaświadczenie o podjęciu nauki w ww. szkole z prośbą o wznowienie świadczenia.

Dziś otrzymałem dwa pisma w jednej kopercie, w których:
1)ZUS wydał decyzję odmowną do mojego odwołania powołując się na art. 68 ustawy o emeryturach i rentach.
2)ZUS zażądał ode mnie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń renty rodzinnej za miesiące sierpień i wrzesień.

Obecnie moja sytuacja materialna nie jest dobra i nie pozwala mi na zwrot świadczenia nawet jego części gdyż nie spodziewałem się że będę musiał je zwrócić.
Czy w ww. okolicznościach ZUS może zażądać ode mnie zwrotu świadczenia?

Powrót