pomocy! Chcę podać Polaka z Niemiec do sądu. Czy mogę w polskim sądzie?

• Autor wątku Autor wątku possum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

possum

Użytkownik
Odpowiedzi
82
witam, kupiłam dom w Polsce od Polaka, który mieszka w Niemczech od 25 lat (ma dwa obywatelstwa). Nieruchomość ma istotne wady, które się ujawnily po sprzedaży. Czy sprawę będę mogła skierować do sądu w Polsce, czy będę musiała w Niemczech?

Właściwość wyłączna z art 38 KPC nie będzie miała zastosownia (ze względu na charakter roszczenia), tym samym należy zastosowac właściwosć ogólną
Przepis prawny:
Art. 28.KPC
Jeżeli pozwany nie ma miejsca zamieszkania w Polsce, ogólną właściwość oznacza się według miejsca jego pobytu w Polsce, a gdy nie jest ono znane lub nie leży w Polsce – według ostatniego miejsca zamieszkania pozwanego w Polsce.

ps. ponadto fakt posiadania dwóch obywatelstw nie ma w tym przypadku znaczenia, bo kazdy kto ma polskie obywatelstwo będzie traktowany jako polski obywatel niezależnie od ilosci posiadanych obywatelstw innych państw

matti82 napisał:
A rozporządzenie WE 44/2001?
Tym bardziej sąd polski, a nie niemiecki - jurysdykcja szczególna z rozporządzenia też nie będzie miała zastosowania,bo wg mnie nie dotyczy prawa rzeczowego, a rękojmi - bardziej wiec art 6 rozporządzenia. Tak to widzę.....

Ostatnia edycja:
Powrót