Pomocy!! Czy kupujący auto (os. fiz) może zwrócić auto sprzedającemu (os. fiz.) ?

• Autor wątku Autor wątku misiek2592
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiek2592

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam wszystkich. Postaram się przybliżyć sprawę oraz problem z tym związany.
7 października 2016 sprzedałem auto osobie prywatnej jak i również ja jestem osobą prywatną. Sprzedaż odbyła się w standardowy sposób, ogląd techniczny, wizualny, jazda testowa osoby kupującej. Kupujący był zaznajomiony ze stanem technicznym pojazdu i był zainteresowany kupnem auta. Dziś tj. 18 października dostaje telefon od kupującego że auto mu "świszczało" i udała się do mechanika i mechanik miał wymienić części na ponad 1000 zł. I w tym momencie domaga się ode mnie zwrotu pieniędzy za auto oraz naprawę. A sęk w tym że:
- auto odbyło przegląd techniczny 1 września 2016 roku
- w połowie września auto zostało oddane do mechanika aby sprawdzić stan techniczny i ewentualnie wymienić części eksploatacyjne gdyż miałem zamiar sprzedać auto (wymieniono oleje, filtry i końcówkę drążka kierownicy) i auto zostało odebrane w stanie w pełni sprawne.
- mechanik poświadczył jakie elementy były wymieniane oraz ze oddaje auto sprawne.
1 pazdziernika auto odebrałem od mechanika tak więc wystawiłem ogłoszenie na serwis ogłoszeniowy i auto nie było eksploatowane.

Proszę mi powiedzieć czy kupujący ma prawo żądać zwrotu pieniędzy za auto oraz koszty naprawy? W ciągu miesiąca auto przeszło przeglad techniczny oraz u mechanika wiec w mojej opinii auto przez tak krótki okres czasu nie mogło zostać tak wyeksploatowane że wiele rzeczy było do wymiary przez nowego właściciela. Prosze o opinie jak to rozwiązać

Nie. Nie ma przesłanek. Swoją droga fascynujące jest jak teraz często ludzie chcą korzystać ze swoich "praw" nie bacząc na prawa innych i stan faktyczny. Jeżeli nie zataiłeś poważnej wady pojazdu to trudno...ale pokrzyczy i nic nie zrobi.

Przykre jest to że człowiek specjalnie oddaje auto przed sprzedażą aby kupujący miał w 100 procentach sprawne auto i pomimo że sprzedaje wydaje kilka stów na serwis to po zakupie jeszcze roszczenia że auto jest niesprawne. No cóż jutro będę walczyć dalej, mam nadzieje że sprawa się rozwiąże.

Powrót