POMOCY - daty

• Autor wątku Autor wątku 1703
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1703

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Proszę o pomoc co do ustalenia terminów. Wiem że roszczenie jest przedawnione ale w odp na pozew muszę to wykazać.

1. Roszczenie powstało na podstawie Karty Kredytowej. Oświadczenie o poddaniu się egzekucji do 50 tyś
2. Umowa była z dnia 21.05.2008 wypowiedziana z datą 13.01.2011
3. Dnia 17.11.2011 wystawiony BTE na kwotę 89tyś
4. Wniosek o nadanie klauzuli z dnia 22.11.2011 na kwotę 89tyś
5. Postanowienie sądu klauzulowego 8.12.2011 z ograniczeniem egzekucji do 50tyś
6. Wniosek egzekucyjny do komornika z datą 14.02.2012 na kwotę 89tyś (pomimo ograniczenia przez sąd klauzulowy do 50tyś)
7. Jedyne kwoty jakie komornik ściągnął były z datami 27.12.2013 i 10.03.2014
8. Po interwencji u komornika wierzyciel wysłał pismo do komornika 20.01.2015 z ograniczeniem wadliwego wniosku egzekucyjnego do kwoty 50tyś, niestety nie wnosił o odsetki które są na poziomie 19,72%
7. 16.01.2015 pozew EPU po interwencji telefonicznej że chcą ściągać więcej niż jest w klauzuli
8. Pozew opiewa na kwotę 39tyś (89 - 50) + odsetki z określoną datą wymagalności 13.01.2011
9. Z EPU sprawa przeniesiona do Sądu Okręgowego ponieważ jak pisali cyt."Sąd stwierdza brak podstaw do wydania nakazu zapłaty bowiem przytoczone okoliczności budzą wątpliwość gdyż data wymagalności roszczenia objętego pozwem jest wcześniejsza niż trzy lata poprzedzające złożenie pozwu tj. na podstawie art. 505 (29a) kpc"

Rozumiem że to co jest objęte sprawą u komornika a to co jest obecnie w Sądzie nie łączy się. Chodzi mi o to czy wadliwy wniosek egzekucyjny może być podstawą do przerwania biegu przedawnienia jeśli wcześniej na to nie reagowałem.

Nie bardzo ogarniam te daty od kiedy liczyć to przedawnienie. Ewentualnie w odpowiedzi na pozew na co się powołać. I czy mogę w razie chęci powoda do rezygnacji z pozwu wpisać że bez odpowiedniego orzeczenia nie wyrażam zgody. Na dzień dzisiejszy nie ma wyznaczonej rozprawy tylko termin 2 tyg na odp na pozew.

z góry WSZYSTKIM POMOCNYM bardzo dziękuję

1703 napisał:
(...) Chodzi mi o to czy wadliwy wniosek egzekucyjny może być podstawą do przerwania biegu przedawnienia jeśli wcześniej na to nie reagowałem.
Nie wnosiłeś sprzeciwu?

Sprzeciwu nie wniosłem bo nie było na co. O tym że złożyli pozew do EPU dowiedziałem się przez portal sądowy do którego mam dostęp. Do domu nie było kierowanego żadnego pisma. Poza tym sprzeciw wnosi się na nakaz (z tego co się orientuję) a takiego EPU nie wydało tylko od razu skierowało sprawę do Okręgowego z adnotacją że może jest przedawnienie i niech Sąd Okręgowy to dalej sprawdza.

Wcześniej sprzeciwu na BTE itp. nie składałem - przegapiłem termin i trochę kolokwialnie mówiąc "olałem". Wiesz jak jest - jakoś to będzie. Poza tym pisma od komora przychodziły na błędny adres.

1703 napisał:
Roszczenie powstało na podstawie Karty Kredytowej. Oświadczenie o poddaniu się egzekucji do 50 tyś
(...) Wniosek o nadanie klauzuli z dnia 22.11.2011 na kwotę 89tyś
1703 napisał:
Sprzeciwu nie wniosłem bo nie było na co.
Hmm...
"Wnoszę sprzeciw, co do kwoty (...)" - wystarczyłoby :rolleyes: A skąd wiesz, że pisma przychodziły na błędny adres, hmm?

Nie było na co w sensie obecnego pozwu w sądzie - źle się wyraziłem.

Czyli w odpowiedzi na pozew nie uzasadniać jakimiś przepisami. A czy nic nie pisać o datach itp.

To że przychodziło na błędny adres - sprawdziłem w sądzie i u komornika.

Powrót