Pomocy- kazusy (prawo finansowe )

• Autor wątku Autor wątku martastudent
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martastudent

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam :) mam nadzieje ze ktoś mi pomoże w rozwiazaniu tych kazusów :) troche sie z nimi nagłowiłam i cos tak sobie wywnioskowałam ale nie jestem pewna i prosze o pomoc a wlasciwie o rozwiazanie 2 kazusow :)

1 . Grzegorz F. zlozył wniosek do naczelnika urzedu skarbowego z zapytaniem odnośnie interpretacji przepisow dot . wysokosci jego zobowiazania podatkowego w podatku dochodowym od osob fizycznych w szczegolnosci majac na uwadze , ze przez pewnien czas ,w poprzednim roku podatkowym przebywal za granica i tam pobieral wybnagrodzenie . Grzegorz w zapytaniu przedstawil najkorzystniejsze dla siebie przepisy prawne (ich interpretacje) . Naczelnik urzedu skarbowego nie wiedział jak odpowiedziec i w zwiazku z tym wyslal zpaytanie do ministerstwa . Po 3 miesiacach dostal odpowiedz i 110 dnia od otrzymania wniosku podatkowego wystosował do niego pismo zawierajace interopretacje . Ta nie byla dla niego korzystana .CZy obliczenie nalezytego podatku przez podatnika moze wiazac sie dla niego z negatywnymi konsekwencjami ?

2 .Hieronim Z. dziwnymi kolejami losu wciągu roku 2012 kilkakrotnie zmianial miejsce zamieszkania . poczatkowo mieszkal w warszawie gdzie pracował . w okolicach lutego przeprowadzil sie z cala rodzina do poznania ale az do sierpnia wiekszosc czasu spedzal w warszawie z uwagi na prace a z rodzina widzial sie w weekendy . w sierpniu praca w warszawie zaowocowała poznaniem atrakcyjnej katarzyny R . Przeprowadza sie do krakowa i tam zostaje zatrudniony , romans nie trwa dlugo , ale Hieronim nie mogl wrocic do rodziny . Postanowil rozpoczac nowe zycie w Zimbabwe gdzie przeprowadzil sie w pierwszych dniach listopada , prace znalazł tam dopiwro na pocztaku stycznia 2013 . wskaz ktory naczelnik urzedu skarbowego bedzie wlasciwy miejscowo w sprawie podatku dochodowego za 2012 rok . ( tu wiem ze istnieja 2 rozwiazania , w ustawie znajduje sie jeszcze odmienna regulacja)

Bede bardzo wdzięczna za ladnie wytłumaczona odpowiedz :help:

Nie rozwiązujemy zadań domowych, co najwyżej w miarę wolnego czasu je sprawdzamy :-)
Proszę podaj Twoje odpowiedzi.

Powrót