Pomocy, komornik bierze prawie 400% odsetek miesięcznie

• Autor wątku Autor wątku adw280
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adw280

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, dziś zalogowałem się na stronę banku i włosy mi dęba stanęły.
Miałem do zapłaty zobowiązanie wobec *** Szczecin, za nie obecność we wrześniu policzyli sobie jakoś 1500zł, bo były ukryte koszta.

Siadł komornik, spłaciłem go prawie całego w niecałe 2 miesiące. Zostało 33 zł zobowiązania w lutym. Dziś loguje się na konto, już kwota wzrosła sobie do 120 zł, czy to zgodne z prawem? Obsługuje mnie Piotr packo z Płocka, może ktoś też tu miał takie problemy?

Proszę o odpowiedź, czy komornik ma prawo tak sobie liczyć odsetki? Czy nie może przekroczyć ustawowych 8%. nawet gdyby liczył odsetki od pełnej kwoty 1500zł, to wyszłoby 17 zł, Czy on miał prawo tak zrobić?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Komornik sobie nie liczy odsetek bo nie jest stroną postępowania.
Oblicza odsetki zgodnie z tytułem wykonawczym i wprost do żądania wynikającego z wniosku wierzyciela.

Rozumiem, ale czy kwota egzekwowana może w jeden miesiąc zwiększyć się o kilka set procent, w tym wypadku prawie 400%?

Jeśli powstały wydatki egzekucyjne to tak.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

DarthPaulus napisał:
Jeśli powstały wydatki egzekucyjne to tak.

Łączna kwota egzekwowana dla ***, to 900zł, więc sądziłem że te wydatki egzekucyjne mieściły się w kwocie 600 zł(nie licząc odsetek) które wyegzekwował.
Nie dostałem od tego pana nawet listu, żadnego telefonu, o zajęciu dowiedziałem się logując na konto bankowe. Dziś chciałem zrobić przelew, żeby spłacić efekt nie czytania umowy, a tu taka kwota, myślałem że tu będzie maksymalnie 40 zł, a kwota poszybowała w górę. W takim razie to prawo wygląda tak, że te 120 zł w kwietniu zmieni się w 450 zł?
Przecież pewnie nielegalne mafie mają mniejsze odsetki...

Może to i jest mała kwota, ale jestem młody, mam 24 lata, i nie chcę się dokładać do kolejnych miesięcznic :-x

moderacja

Komornik nie nalicza odsetek dla siebie. On pobiera koszty egzekucyjne w tym zwrot wydatków egzekucyjnych. Być może komornik zrobił coś co spowodowało naliczenie dodatkowego wydatku. Nikt tu nie ma kryształowej kuli i nie wie jakie koszty naliczył komornik. Jak chcesz znać szczegóły to skontaktuj się z komornikiem i podaj mi swój aktualny adres by doręczył Ci korespondencję w sprawie bo skoro nic nie dostajesz to pewnie ma jakiś nie aktualny adres i na niego wysyła.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Witam ponownie, problem jest już poważny. Wczoraj miałem 120 zł, dziś już ponad 300 zł. Nigdy nie słyszałem o takich odsetkach, pani sekretarka mi mówiła że odsetki dzienne to 0,032%. Nie dostałem od nich telefonu, ANI JEDNEGO LISTU, 1500 w ok.40 dni zostało spłacone do 34 zł, a teraz coś takiego.

Nie miał bym żadnych pretensji gdybym coś zawinił, ale to wszystko za to że we wrześniu nie miałem tylko w jednym miesiącu 50% frekwencji w *** Szczecin, i to ze względu na pogrzeb... Chciałem im dać te 1500 zł, ale im to nie wystarczy. Proszę o pomoc, gdzie się udać, i szukać pomocy, bo to już zalatuje zorganizowaną grupą przestępczą.
Trafiłem chyba na najgorszego komornika w polsce, dostać ponad 95% zobowiązania, i tak traktować drugiego człowieka, przecież ja ciężko pracuje na te pieniądze...

moderacja

adw280 napisał:
Proszę o pomoc, gdzie się udać, i szukać pomocy, bo to już zalatuje zorganizowaną grupą przestępczą.
moderacja

Na wydział bajkopisarstwa.

LLawyer napisał:
Na wydział bajkopisarstwa.

Przestań trollować, i nie udzielaj się jak nie masz nic sensownego do powiedzenia, bo przez takich jak ty to forum traci sens... Zdaje sobie sprawę z konsekwencji karnych jakie mogą grozić za pomówienie.

Jeden list faktycznie był w styczniu, w którym szanowny pan napisał że podjął egzekucje. Od tego czasu nic, ponieważ spłacałem to sumiennie. W każdym miesiącu bez wyjątku były wpłaty, grudzień, styczeń i luty (o czym nie wiedziałem bo bank sam to potrącił), z kwoty 34zł mam ponad 300.

Czy znajdzie się ktoś poważny, kto mnie pokieruje gdzie w takiej sytuacji mógłbym się udać?
Bo jedyna opcja jaką widzę to telewizja, lecz to jest najbardziej czasochłonna opcja.

Musisz napisać list polecony (koniecznie za potwierdzeniem odbioru) do komornika, w którym domagaj sie przedstawienia wszystkich kosztów egzekucji.
A tak zapytam, sprawdzałaś jaki cennik ma bank za przelewy egzekucyjne często są to kwoty około 30 zl za kazdy nawet najmniejszy przelew na konto komornika, z tego tez moze urosnąć spora kwota.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Najlepiej jedź do komora z prawnikiem i niech wszystko pokaże i przedstawi.

Jaka znów "komora"? Kolejne przejęzyczenie?
Proszę potraktować to jako ostrzeżenie. Ostatnie. Jeszcze jedna "literówka" i się pożegnamy.

@adw280. Komornik ponosi koszty, pobiera wynagrodzenie.
Udaj się Pan do komornika i dowiedz u źródła co z czego wynika.

Ze swojej strony tylko powiem, że trzeba było spłacać zobowiązania w terminie a nie byłoby tematu.

Powrót