POMOCY!!Link4- za późno wysłane wypowiedzenie?

• Autor wątku Autor wątku cysia1409
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cysia1409

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Widziałam, że nie jestem jedyną osobą piszącą o link4... Moja sprawa jak mi sie wydaje chyba nie bedzie taka latwa ale moze ktos wie jak ja rozwiazac?
a mianowicie ... 20 wrzesnia konczylo mi sie ubezp. OC w link4 i list polecony (niestety) wyslalam dopiero 19 wrzesnia a oni dostali go 20. oczywiscie dostalam wezwanie do zaplaty a dzwoniac do nich uslyszalam ze list przyszedl o jeden dzien za późno? i mam pytanie czy liczy sie wyslanie listu poleconego czy data otrzymania, moj blad wiem ze łatwiej bylo to szybciej wyslac itd. ale niestety tak wyszlo.. i czy jest jakies wyjście z tej sytuacji?POMOCY :rolleyes::mad:

Na dzień przed upływem polisy rezygnacja musi DOTRZEĆ do towarzystwa ubezpieczeniowego.

Polisa OC uległa przedłużeniu.

Niestety, liczy się data wpłynięcia wypowiedzenia do T.U.

A słyszeliście o takich praktykach, ze TU CELOWO odmawia odebrania listu poleconego ? List ten może sobie parę dni poleżeć na poczcie.. później go odbiorą, ale wtedy juz jest za późno żeby wymówić ubezpieczenie i tym samym polisa sie przedłuża. :mad: Lepiej jest wyslac taki list miesiac wstecz

Polkom, ale w tym przypadku tak nie jest. Autorka sama przyznaje, że wysłała list dzień przed końcem polisy.

No i potwierdzil sie moj koszmar...:confused: a nie ma jakis opcji żeby nie placic calosci? wyliczyli mi za caly okres - 12 miesiecy ponad 600 zł, moze sa jakies sumy ugodowe? no bo jak mam placic dwa ubezpieczenia? dla mnie to jest troche bez sensu?a w razie wypadku? czy ktos mi moze wytlumaczyc ?

Niestety, pozostaje Ci tylko zapłacić. Ewentualnie może spróbuj ich poprosić o rozłożenie na raty?
W razie wypadku odszkodowanie i tak będzie wypłacone tylko z jednego ubezpieczenia, chyba że kwota odszkodowania nie pokryje całości szkody. Ale to mało prawdopodobne.

Witam,

mam identyczny problem z PZU wysłałem wypowiedzenie pocztą listem poleconym, pech chciał że list krążył długo i dotarł z opóźnieniem za czas jakiś, dostałem ponaglenie o wpłatę zadzwoniłem jak to możliwe pracownik PZU poinformował mnie że mogę wytoczyć proces cywilny Poczcie Polskiej:mad: , to jest chore , najśmieszniejsze jest to że PZU podliczyło moją składkę na 900 zł
przy 60 % zniżce.

PS. Powiedzcie mi Kochani kto wymyślił kontynuacje Polis OC zawieram umowę na rok i powinna się kończyć po upływie 12 miesięcy, jeżeli ktoś się nie ubezpieczy zastosować konkretne sankcje i problem z głowy. Uczciwi ludzie z braku czasu wpadają w pułapkę.:mad:

Nowe przepisy mają to zmienić. Niestety, w tej chwili stan prawny jest taki, że trzeba płacić.

Abstrahując nieco od tematu - fajny kot Ag_Maz :)

A co do sprawy - niestety na dzień dzisiejszy wypowiedzenie DORĘCZONE towarzystwu później niż 1 dzień przed upływem polisy OC jest bezskuteczne

Najbezpieczniej takie rzeczy wysyłać ze zwrotką z miesiąc wcześniej lub osobiście złożyć u agenta z kopią potwierdzoną przez niego na wpływ.

to mam jeszcze pytanko co do tej nowej ustawy? mam nadzieje ze uda mi sie dogadac z linkiem co do rat i w zwiazku z ta nowa ustawa czy bede mogla zlozyc wypowiedzenie z tej umowy po wejsciu w zycie ustawy, doczytalam sie ze ma ona wejsc w zycie w styczniu, czy ktos sie orientuje czy bedzie dotyczyla umow z roku z 2012 czy tez moze sie zalapia umowy z tego roku?;)

witam!
mam podobna sprawe ale odrobine w lepszej sytuacji chyba chociaz wymagaja odemnei takich samnych konsekwencji. Mianowicie kupilam auto z polisa link4 wazna do 02.04.2012. jako kupujacy mialam 30 dni na zdecydowanie co z polisa wiec zadzwonilam do nich w sprawie przeliczenia skladek. jako ze jestem nowym kierowcom wyszlo mi masakrycznie drogo-do poczatku kwietnia 908zl. powiedzialam ze dziekuje i rezygnuje. pozniej dzwoniono do mnie wieloktornie z taka sama propozycja i mowilam ze za drogo i rezygnuje ,przy ost rozmowie pani poinformowala ze wpozadku ale do 6 grudnia musze wyslac im wypowiedzenie umowy(auto kupilam 6listopada)tak wiec kupilam nowa polise wazna od 1grudnia br a z dniem 2 grudnia wyslalam polec priorytetem wymowienie umowy link 4 z kopia umowy zakupu auta. wczoraj natomiast przychodzi list i polecenie zaplaty ponad 900zl od link 4 za skladki..dzis w szoku dzwonie i dowiaduje sie ze pismo rzekomo dotarlo 7grudnia wiec prawnie musze placic oba oc teraz.. powolalam sie na bledna informacje tele od pracownika, dowod nadania pisma, i to ze od 5dni mam polise w innej firmie-tlumacza sie ze oc obowiazkowe i musieli przeliczyc...tymczasem ja 5dni wczesniej mialam dzialajace oc ws innej firmie wiec to nie bylo juz och obowiazkiem.. wyslalam pismo napisane odrecznie i zeskanowane mailem jako reklamacje opisujac ww sytuacje i zalaczniki umowe kupna, dowod nadania i nowej polisy.myslicie ze mam jakies szanse?wszedzie liczy sie data nadania a w TU tylko data otrzymania?mialam na to tylko 30dni a oni moga i 30dnisobie nie odbierac paranoja.prosze o rade

Powrót