Pomocy mój biznes

• Autor wątku Autor wątku logotyp24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

logotyp24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam, jestem założycielem strony internetowej na której będę prezentował podpisane imieniem i nazwiskiem prace grafików. Wszyscy których prace tam zamieszczam godzą się na to. Czy powinienem sporządzić umowę aby grafik w razie czego nie zaskarżył mnie czy nie ma takiej potrzeby. W ten sposób czyli przez zamieszczenie ich prac będę szukał dla nich klientów.

Najlepiej abys mial dowod ze oni umiedzili Tobie licencji na umieszczenie ich grafiki na stronie. Moze byc to zgoda emailowa.

Sądze że powinieneś zawrzec z nimi umowę w której zawarł byś wzmianke o tym że graficy wyrażają zgodę na wystawienie ich danych i prac

Zakładając, że nie będziesz sam sprzedawał tych grafik to powinieneś mieć zdecydowanie pisemną umowę licencyjną precyzującą warunki korzystania z tych grafik (zakres wykorzystania, czas udostępnienia, odpłatność, wyłączność lub nie etc.). Jeśli zaś miałbyś je też sprzedawać to wtedy umowa o przekazanie autorskich praw majątkowych.

A tak na marginesie, to kto i co ci będzie płacił przy zakupie grafiki - kupujący czy autor? Bo dobrze by było żebyś miał na tą okoliczność dobrą umowę, która cię odpowiednio zabezpieczy... Rynek lubi omijać pośredników ;)

Powrót