B
balawander
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam dwa dni temu kupiłem samochód w komisie (Gnieźnie), dokładnie Audi A4 B6 1.8T 163KM automat. Dzwoniąc od paru dni do sprzedawcy pytałem się o stan auta itp, jednym z nich i najważniejszym pytaniem które za każdym razem powtarzałem było czy automat zamontowany w samochodzie to Triptronic ponieważ jest to skrzynia która jest bardzo żywotna i przy naprawie o połowę tańsza niż skrzynia Multitronic gdzie jej koszt naprawy może wynieść 14tys złotych. Sprzedawca za każdym razem mówił że jest to Tiptronic, na pewno, na 1000%. W dniu w którym wyjeżdżałem z kobietą, mamą i jej facetem również dzwoniłem i się upewniałem czy na pewno to Triptronic, sprzedawca że tak. Gdy na miejsce dojechaliśmy i oglądaliśmy również się pytałem przy wszystkich, jak jeździliśmy autem również i przy podpisywaniu umowy kolejny raz pytałem się sprzedawcy czy aby na pewno ponieważ ja się nie znam ale znajomy kolega który posiada taką skrzynię jak wrócę do domu będzie mi sprawdzał czy aby na pewno to ta którą chcę, sprzedawca odpowiedział że na 1000% i nie mam się czego obawiać. na Umowie kupna-sprzedaży było napisane na samym dole "Pojazd do naprawy karoseryjno mechanicznej, sprzedawany w stanie "jak widać" bez żadnej gwarancji. Nabywca jako ekspert motoryzacyjny oświadcza że skontrolował przed zakupem stan techniczny i wizualny pojazdu oraz przebieg pojazdu w bazie serwisowej, który jest mu znany i akceptuje go. Kupujący nie będzie wnosił po zakupie pojazdu żadnych roszczeń prawnych. Sprzedający oświadcza że pojazd jest bez wad prawnych i zastawów bankowych." Gdy dojechałem na miejsce auto zostało sprawdzone przez mechanika i okazało się że jest to jednak skrzynia Multitronic, gdy byłem w Gnieźnie chciałem pojechać na serwis ale sprzedawca umiejętnie powiedział żebym lepiej zaoszczędził pieniądze i zjadł z rodziną dobry obiad bo to na pewno Tiptronic i nie muszę się o nic martwić. Jak wygląda moja szansa w związku ze zwróceniem samochodu, obniżeniem ceny jego, co mogę wywalczyć i jaką drogą pójść proszę z całego serca o szybki oddzew bo ponoć mam 14dni na odstąpienie od umowy ale się nie znam do końca więc Państwa pytam. Pozdrawiam.