Pomocy-odstąpienie od umowy- Zakup na odległość na transmisji

• Autor wątku Autor wątku EXXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EXXX

Użytkownik
Odpowiedzi
252
Pokusiłam się na zakup na odległość na transmisji. Piękna Pani prezentuje ubrania i dziewczyny kupują. Była to tzw. transmisja wyprzedażowa i Pani podkreślała, że towar z wyprzedaży nie podlega zwrotowi bo i tak to są super ceny i możemy odsprzedawać między sobą. Otrzymałam paczkę, połowa zakupionego towaru to poliester, którego nie cierpię. O tym, że to jest poliester sprzedająca nie powiedziała w czasie transmisji. Gdy zapytałam o adres do zwrotu Pani mi odpisała, że towar z wyprzedaży nie podlega zwrotowi i przesłała link do regulaminu w którym jest taki zapis: Zwroty z wyprzedaży nie będą przyjmowane.

Czy w takim przypadku mogę zwrócić towar ten co mi nie pasuje i co napisać jako uzasadnienie? Wszak prawa konsumenta są jedne....

Nie ma znaczenia, że to wyprzedaż - przysługują ci normalne prawa do zwrotu.
Jak masz czas i energię - zawiadom odpowiednie instytucje od złego regulaminu do odmowy przyjęcia zwrotu.

sekStans napisał:
Nie ma znaczenia, że to wyprzedaż - przysługują ci normalne prawa do zwrotu.
Jak masz czas i energię - zawiadom odpowiednie instytucje od złego regulaminu do odmowy przyjęcia zwrotu.

Dziękuję. Co mam im napisać? Bo myslę, że jak otrzymają towar to będą do mnie pisac, że REGULAMIN mówi.... Napisz mi jakieś mądre zdanie

Możesz napisać, że zgodnie z hierarchią aktów prawnych zapisy Ustawy stoją wyżej niż zapisy regulaminu, co za tym idzie zapis regulaminu jet niewiążący. Co do zasady jesteś na prawie. Możesz poprosić o pomoc Rzecznika Praw Konsumentów, następnie ostatecznie pozostanie pozew cywilny do sądu

Odpisali mi tak:
....poinformować że transmisja wg prawa podlega jako aukcja więc wg Polskiego prawa nie musimy przyjmować żadnego zwrotu... Zarówno sprzedaży w cenach regularnych i produktów z wyprzedaży "W". Kupując u nas na transmisji zgadza się Pani z naszym regulaminem, w którym jest jasno określone że rzeczy z wyprzedaży nie podlegają zwrotowi... Tak jak wyżej napisaliśmy jest to zgodne z prawem. Nasz regulamin nie łamię żadnego prawa.
Niemniej jest nam przykro że wielokrotnie powtarzając że zwrotów z wyprzedaży nie przyjmujemy i tak został on do nas odesłany. Rzeczy sprzedawana na wyprzedaży są poniżej ceny hurtowej więc na nich nie zarabiamy... Jest to też naszym zdaniem świetna okazja dla klientów że ubrania można kupić w korzystnej cenie. Udostępniamy też możliwość odsprzedaży produktów na naszej grupie.

Nie bardzo rozumiem bo nawet rzeczy z licytacji można odesłać...Co i odpisać aby i w pięty weszło?

Nie, podana była cena np.100zł i podana poprzednia np.130zł. A ma to znaczenie?

Ale też odsprzedaż na ich stronie nie do końca jest zgodna-gdy nie jestem w posiadaniu przedmiotu poniżej 6 mies trzeba zgłaszać do US. A ludzie kupują, nieświadomi od razu wystawiają tam do sprzedaży

Skoro nie było licytacji to jaka aukcja? Napisz im krótko - przyjmują zwrot, który Ci się ustawowo należy czy masz prosić o pomoc Rzecznika Praw Konsumenta.

Tak napiszę ale oni wprowadzają w błąd inne dziewczyny bo one nieświadomie wystawiają na Grupie Sprzedawcy na FB. Masz pomysł jak to im wszystko napisać?

Co ciebie interesują inni, chcesz naprawiać cały świat? Obowiązek zapłaty ewentualnego podatku dochodowego istnieje od dawna, więc jak ktoś może być nieświadomy.
Skoro chcesz zwrócić towar zakupiony na odległość to odstąp od umowy jeśli masz jeszcze na to czas. Odstąpienie możesz napisać własnymi słowami lub skorzystać z gotowych wzorów dostępnych w sieci. Wysyłasz listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jednocześnie zwracasz rzeczy od kupna których odstąpiłaś. Do 14 dni od dnia otrzymania odstąpienia i zwróconych rzeczy, sprzedawca powinien środki zwrócić na twój rachunek. Jak nie zwróci to ślesz wezwanie do zapłaty. Jeśli i to nie pomoże, to pozostaje pozew cywilny o zapłatę.
Powiatowy/Miejski rzecznik praw konsumenta będzie na tyle pomocny, że wyjaśni prawnie sprzedawcy powstałą sytuację i wskaże, że masz prawo odstąpić od umowy zawartej na odległość.

Powrót