Pomocy!pilne!

• Autor wątku Autor wątku masteros
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masteros

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Mam następujący problem, otóż: w serwisie aukcyjnym sprzedawałem produkt wysyłany drogą elektroniczną, (ten sam poradnik, produkt) sprzedawało kilku innych użytkowników, jeden z nich zgłosił sprawę do administratora o złamaniu praw autorskich, aukcje zostały usunięte, po jakimś okresie przyszedł list informujący o tym fakcie, mówiący o sprawie, która MA trafić do sądu. Moje pytanie brzmi: jeżeli na swojej aukcji nie sprzedawałem linków, poradników tego pana, tylko swoich, w jednym z nich znalazł się link do strony tego użytkownika, czy złamałem przepis? Jestem w tym temacie zielony, nie wiem co mam zrobić, zrobiłem to nieświadomie! Zastanawiam się również skąd użytkownik wiedział iż w moim poradniku jest link do jego strony? A może chciał wytępić konkurencję? NIE WIEM, proszę o pomoc, ponieważ wiem, iż są na tym forum osoby które znają się na tej dziedzinie DUUUŻO lepiej ode mnie. Pozdrawiam

Nie do końca rozumiem... czy chodzi o sprzedaż własnego poradnika z odnośnikiem do innych prac czy całkowicie cudzego dzieła? Samo podanie odnośnika w moim odczuciu nie nosi znamion złamania prawa – to tak samo jak przypis w książce. W przypadku jeśli nie jest Pan autorem poradnika i go dalej rozpowszechnia roszczenia są uzasadnione.

Ostatnia edycja:
Powrót