POMOCY - po piwie rowerem (art178a 2kk)

• Autor wątku Autor wątku bikeBDG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bikeBDG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Czy gdy zostałem zatrzymany na rowerze (0,69mg/l) po alkoholu i zostałem wezwany na komendę złożyłem zeznania i wniosek o warunkowe umorzenie motywując się tym iż rower to spędzanie mojego wolnego czasu. Napisałem także ze to był pierwszy raz i ostatni. Rozumiem swój błąd i chcę ponieść konsekwencję na czyn społeczny itp. Dodam ze jechałem spokojnie, nie zagrażając nikomu. Pan spisujący zeznania na komendzie zapisywał to do swego laptopa. (ok 2 w nocy jadąc chodnikami a później poboczem)

Czy mam dużą szansę na łagodny wymiar ? Np. grzywna + godziny społeczne ?

znamieniem przestępstwa z art. 178 kk jest jazda po drodfze publicznej, a nie na przykład niespokojna. Jadąc pod wpływem, alkoholu zagrażałes innym uzytkownikom ruchu! Jeżeli nie byłeś wcześniej karany to jest szansa na łagodny wymiar kary. ja dowiedziałabym sie jeszcze u prowadzącego postepowanie czy jest szansa na dobrolone poddanie się karze - z opisu wnosze, ze przesąłnki zostrały spełnione - przyznanie sie do winy, okoliczności nie budzące wątpliwości. Kara nałozona w trybie art. 335 jest prawie zawsze łagodniejsza.

"Prawie" robi dużą różnicę.

Moim zdaniem przy niektórym typie spraw (własnie jazda pojazdem niemechanicznym pod wpływem, posiadanie niewielkiej ilosci narkotyków) prokuratorzy operuja w górnych granicach widełek, albo stosują bardzie dokuczliwy środek (np. zawiasy + grzywna, zamiast samej grzywny).

Czy prokuratorzy są rozliczani z skazywalności ? Czyli im większa średnia kara za dane przęstepstwo w prowadzonych przez nich sprawach tym lepiej są oceniani przez przełożonych

To czego mam sie w końcu obawiać ? Czy podejść do sprawy na luzie czy co ?

Na luzie??? Będziesz miał na koncie wyrok karny. radzę postarać się o dobrowolne poddanie karze.

Skazany będziesz, więc na pewno na luzie bym nie podchodził.

Można rozważyć dobrowolne poddanie się karzę jeśli proponowowana kara przez prokuratora to tylko grzywna (bez zawiasów).

Zakaz prowadzenie pojazdów będzie obligatoryjny

Dokładnie w takim sensie, że wina jest niepodważalana, a kierowanie pojazdem (nieważne, że to rower) przy takim stężeniu alkoholu to przestępstwo podelgające pod kodeks karny.

To że zostaniesz skazany nie oznacza, że automatycznie pójdziesz do więznia. Sąd ma szeroki wybór kar i najpewniej w takim wypadku zastosuje kare grzywny lub karę grzywny i karę wiezienia w zawieszeniu.

Bedziesz również widnial w krajowym rejstrze karnym jako osoba skazana.

Do czasu zatracia skazania (5 lat przy karze grzywny chyba) nie będziesz mógł podawać (przy przyjęciu do pracy), że jesteś osobą niekaraną.

No chyba, że wywalczysz warunkowe umorzenie. W takim wypadku będziesz w ewidencji KRK, ale będziesz mógł podawać, że jesteś osobą niekaraną. Nie jestem tego akurat pewny, więc dobrze by było jeśli ktoś by to potwierdził jeszcze..

Ostatnia edycja:
Chcą dać prokuratora, 500zł grzywnej i zakaz na rok prowadzenia pojazdów mechanicznych. Aczkolwiek czekam na pierwszą rozprawę bez udziału stron.

prokuratora, czy kuratora???

Pozdrawiam.
Także w biedzie i chyba także z Bydzi.

Musisz wiedzieć, że prawo mówi o dwóch formach prewencji: generalnej i indywidualnej! W prewencji generalnej zastosowanie ma zasada karać tak sprawcę, by inni jego ewentualni następcy mieli prezestrogę o poważnych konsekwencjach wynikających z łamiania prawa w danym zakresie. Zaś w prewencji indywidualnej ta zasada mówi o tym, iz skazany ma mieć prestogę o możliwości wyciągnięcia kolejnych bardziej dotkliwszych konsekwecji karno- materialnych, za popełnianie kolejnych czynów zabronionych. Tak więc musisz wiedzieć, że jako osoba pierwszy raz karana nie będzie to wyrok skazujący na karę bezwzględnego pozbawienia wolności, a karę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem postępowania na okres próby. Szkodlwość społeczna czynu jest znacząca, patrząc przez pryzmat faktu, że na polskich drogach mamy bardzo wiele wypadków z udziałem nietrzeźwych kierowców. Jednakże w myśl art. 53 k.k. na wymiar kary wpływa bardzo wiele czynników, które zawarzą na wymierzonej karze.

Powrót