Pomocy! praca licencjacka ...

• Autor wątku Autor wątku karciaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karciaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
mam dość duży problem przez który moja obrona licencjatu może się odbyć dopiero w październiku jeśli go nie rozwiąże.

Problem wygląda następująco:
Temat mojej pracy to " spory o właściwość " cala praca jest ok, dobrze wszystko ale promotorka powiedziała mi " proszę się zastanowić nad rozstrzyganiem sporów przez Kolegium Kompetencyjne przy Sądzie Najwyższym" i jestem w kropce :confused: napisałam w pracy następująco:

" Kolegium Kompetencyjne rozstrzyga sprawy między organami adm publicznej a sądami powszechnymi, w skład wchodzą sędziowie SN, przedstawiciele ministra zainteresowanego w sprawie, ministra sprawiedliwości oraz prokuratora generalnego, organ nie obraduje stale tylko w razie powstania sporu, nie może rozstrzygać sporu jednak jak stroną jest NSA "

.... i teraz nie wiem, wydaje mi się że jest to dobrze napisane chociaż po ostatnim seminarium zwątpiłam czy ten organ jeszcze istnieje i czy zakres tych rozstrzygnięć jest taki sam.

Proszę o pomoc

Przykro mi to stwierdzić ale w tekście który cytujesz zaprzeczasz sama sobie. Na początku stwierdzasz iż jest to organ roztrzygający spory "...między organami adm publicznej a sądami powszechnymi...", a pod koniec piszesz że nie może rozstrzygać sporu. Ponadto na twoim miejscu odnalazłbym jakieś rozstrzygnięcie tego organu i również je opisał, muszą być również dane promulgacyjne normujące skład, kompetencje i strukturę powyższego kolegium. Co do samego istnienia kolegium to obiło mi się o uszy że już nie istnieje, co nie znaczy że nie możesz opisać czy jego zlikwidowanie było słuszne Pozdrawiam.

tak, Kolegium Kompetencyjne istniało w II RP. Po noweli Kodeksu Postępowania Administracyjnego w 1980 roku związanej z reforma sądownictwa został skreślony dział V mówiący o sporach kompetencyjnych pomiędzy organami administracji publicznej a sądami powszechnymi. w obecnej chwili organem kompetentnym do rozpatrzenia sprawy jest organ bądź sąd, który stwierdzi pierwszy, że nie jest kompetentny do rozpatrzenia danej sprawy. Wtenczas kompetencja przechodzi na drugą stronę

Powrót