Pomocy. słupy na działce budowlanej oraz biegnące na nich kable telefoniczne

• Autor wątku Autor wątku flowerpower9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flowerpower9

Użytkownik
Odpowiedzi
60
witam. na moje działce są słupy telefoniczne i kable telefoniczne idące wszerz i wzdłuż działki. kupiliśmy tą działkę około 8 lat temu i te słupy z kablami już tam były. chcemy się ich pozbyć bo budujemy dom.
takie pismo wysłałam do telekomunikacji:

"WEZWANIE DO USUNIĘCIA
URZĄDZEŃ NARUSZAJĄCYCH PRAWO WŁASNOŚCI

Niniejszym, na podstawie art.222 §2 kc wzywam Państwa do usunięcia urządzeń telekomunikacyjnych, które naruszają realizację przysługującego mi prawa własności działki .................., położonej w miejscowości .............. przy ul. ............... , dla której prowadzona jest księga wieczysta Kw nr ...........,- przez Wydział Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego w ..............., ....... Wydział Ksiąg Wieczystych.
Wezwanie dotyczy linii napowietrznej telefonicznej oraz dwóch słupów telefonicznych (oznaczonych na dołączonej mapce kolorem czerwonym) biegnącą przez całą długość i szerokosc działki nr ................ Istniejące urządzenia kolidują z planowanym podziałem działki i zabudową – a tym samym ograniczają prawo własności wzywającego. Właściciel działki ani jego poprzednicy prawni nigdy nie wyrażali dla pozwanej zgody na korzystanie z gruntu w takim zakresie, nigdy nie podpisywali żadnej umowy, nie nastąpiło też zasiedzenie, ani nie ma ustanowionej służebności przesyłu, wobec czego przyjąć należy, że urządzenia telekomunikacyjne, położone na mojej działce nr ........... w ............ przy ulicy .............. zainstalowane są tam bezprawnie. Linia napowietrzna biegnie przez znaczną częśc działki, od jednego ze słupów rozchodzi się w czterech kierunach, natomiast od drugiego w dwóch kierunkach działki ................, wykluczając, a nawet uniemożliwiając swobodne korzystanie i zagospodarowanie tego obszaru.
Zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego właścicielowi nieruchomości przysługuje w stosunku do operatora roszczenie o wynagrodzenie za korzystanie z nieruchomości oraz o usunięcie przedmiotowych urządzeń (wyrok SN z dnia 6.01.2005r. sygn. III CK 129/2004).
Z tych względów wzywam Państwa do podjęcia niezwłocznych prac zmierzających do przebudowy linii przechodzącej przez moją nieruchomość oraz wskazania terminu usunięcia przedmiotowej linii (nie dłuższym jednak niż do końca 2017 roku) w terminie 30 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania.
Jednocześnie domagam się wynagrodzenia za korzystanie z mojej własności za okres ostatnich 10 lat, za dwa słupy telefoniczne oraz rozchodzące się po działce sieć linii telefonicznej napowietrznej.
W przypadku braku zastosowania się do niniejszego wezwania będę zmuszona wystąpić z powództwem negatoryjnym na drogę sądową, co narazi Państwa na znaczne dodatkowe koszty. Wszelkie propozycje sa mile widziane i podlegają negocjacji i ustaleniom. Proszę o odpowiedz w ciagu 30 dni.
Proszę o potraktowanie sprawy jako pilnej z uwagi na fakt, iż jeszcze w 2017 roku na mojej działce planuję rozpocząć budowę domu i garażu, a dwa słupy telefoniczne oraz sieć linii telefonicznej przeszkadza mi w tym.
Jeżeli będą potrzebne oryginalne dokumenty związane z tą sprawa proszę o powiadomienie.
1. ksero KW
2. mapa sytuacyjna"

A ono odpisali, że jeśli chodzi o odszkodowanie za bezumowne korzystanie, to dopiero od momentu, jak się do nich zwróciliśmy, że mamy zaproponować kwotę, i, że oni słupów ani nie usuną, ani nie przesuną, bo zgodnie z przepisami publicznymi należy udostępniać działkę pod taki cel jak np. prowadzenie kabli telefonicznych, a jeśli chcemy, to na nasz koszt mamy to zrobić, im zapłacić za przesunięcie słupów.
To jakaś kpina, cała działka w okablowaniu, słupy do tego i jak tu budować dom.

potem całe to ich pismo/odpowiedź zacytuję tutaj.

Jeśli ktoś coś wie na ten temat, prośba o pomoc, jakie kroki mogę podjąć, bo zapewne to ich pismo to tylko takie odbicie piłki na uciszenie, a może się uda, tak sobie pewnie myśli telekomunikacja.

kurde...nikt nic nie podpowie jak temat pociągnąć ?

w piśmie napisali, że:
" w odp. na pismo z dnia 22 września 2017 r. w sprawie wynagrodzenia tytułem bezumownego udostępnienia dla słupów telekomunikacyjnych działki nr..... przy ul. .... w ...
orange polska wyjaśnia ze świadczenie to jest należne jedynie w przypadku złej wiary inwestora w dacie realizacji inwestycji. z uwagi na to ze udostępnienie gruntu dla lokalizacji wspomnianych urządzeń nastąpiło w oparciu o pisemna umowę zawarta z jej właścicielem nie możemy uznać państwa wniosku za uzasadniony. w takim przypadku wynagrodzenie należne jest od daty pierwszego wniosku. w celu ugodowego załatwienia sprawy proponujemy zawarcie umowy ustanowienia służebności przesyłu zgodnie z art. 305,1 kc. o ile akceptują państwo takie rozwiązanie proszę o podanie oczekiwanej kwoty wynagrodzenia z powyższego tytułu. wskazać także należny ze na mocy obowiązujących uregulowań prawnych każdy właściciel nieruchomości ma obowiązek jej udostępnienia dla urządzeń przesyłowych służących realizacji celu publicznego. kierując się powyższym nie możemy podjąć decyzji o usunięciu przedmiotowej infrastruktury, a jej wyniesienie poza obręb nieruchomości możne nastąpić staraniem i nakładem wnioskodawcy po uprzednim wystąpieniu do nas o wydanie warunków technicznych. sprawę prowadzi...., tel. ......

wg mnie,
1.trzeba dotrzeć do poprzednich właścicieli, czy faktycznie taka umowa była, ewentualnie napisać do telekomunikacji orange, na jakie dokładnie pismo się powołują, jaka data i pomiędzy kim umowa była zawarta i na jakiej zasadzie, nawet można pokusić się o
udostępnienie kserokopii tego pisma.
2. trzeba pokierować tak sprawą, żeby telekomunikacja - orange wszczęła postępowanie administracyjne, a nie tylko traktowała wszystko jako zapytania.
3. piszą, że trzeba udostępniać swoje działki dla potrzeb przesyłu, ale w końcu to moja nieruchomość.
4. jaka powinna być tutaj stawka, ile można dostać za 3 słupy i sieci kabli na swojej działce ? pewnie telekomunikacja nie zgodzi się więcej niż 100-200 zł za miesiąc, a prawda taka, że te słupy i kable zajmują sporo miejsca na działce i powodują, że nie można z działki korzystać w sposób taki, jakby się chciało.

Skoro twierdzą, że zawarli umowę z poprzednim właścicielem, to na pewno nie zapłacą za bezumowne korzystanie w przeszłości - bo ich korzystanie bezumowne przecież nie było, było zgodne z zawartą umową... Stało się bezumownym dopiero gdy ich poinformowaliście o braku swojej zgody i dopiero od tego momentu mają obowiązek płacić.
Co do usunięcia linii, to domagać się tego oczywiście możecie, nawet na drodze sądowej, ale praktyka pokazuje, że na pozew z art. 222 firmy przesyłowe rutynowo odpowiadają wnioskiem z art. 305 o ustanowienie służebności a sądy dają pierwszeństwo takiemu wnioskowi przed powództwem negatoryjnym.
Służebności z kolei zupełnie nie opłaca się wam ustanawiać, bo wynagrodzenie będzie groszowe z uwagi na to:
flowerpower9 napisał:
kupiliśmy tą działkę około 8 lat temu i te słupy z kablami już tam były
Co więc robić? Przesunąć kable na swój koszt. Może uda się wynegocjować jakąś pomoc z ich strony w zamian za zrzeczenie się roszczeń odszkodowawczych i ustanowienie nieodpłatnej służebności dla przebudowanej linii.

flowerpower9 napisał:
a prawda taka, że te słupy i kable zajmują sporo miejsca na działce i powodują, że nie można z działki korzystać w sposób taki, jakby się chciało.

Prawda jest także i taka, że kupiłeś działkę z istniejącym obciążeniem co zapewne miało wpływ na jej cenę.

możesz rzucić np rysunek tej działki i jak to wyglada w sensie wiszących kabli oraz umiejscowienie słupów

ps cięzko bedzie aby to usuneli bezpłatnie - tym bardziej podczas kupna widzieliscie co jest

zgadza się, błąd przy zakupie i 8 lat pozostawienia sprawy bez ruchu i choć ciężko będzie, to póki co trzeba przynajmniej zrobić co tylko można. jeden ze słupów jest uszkodzony.
rysunek wkrótce załączę.
a jakiej kwoty można oczekiwać za tą całą służebność ustanowioną ?
sugerujesz honefoss, żeby po prostu odpuścić odszkodowanie i zrobić nieodpłatną służebność, a oni żeby to na swój koszt zrobili, te przesunięcia ?

W załączeniu mapka, wcześniej pismo z telekomunikacji, gdzie odpisali, że poprzedni właściciele wyrazili zgodę.

Mam prośbę o sugestie w mojej sprawie, zastanawiam się nad napisaniem pisma, w którym zawarte były by takie kwestie, jak to, kiedy ta zgoda była wyrażona przez poprzednich właścicieli, o przesłanie kserokopii tej zgody, o to, aby to telekomunikacja pierwsza podała kwotę ewentualnej służebności, na samym końcu trzeba będzie przemyśleć bezpłatną służebność w zamian za bezpłatną zmianę położenia słupów i kabli, może to będzie jakieś wyjście z sytuacji.
Jeden ze słupów jest uszkodzony.

Budynku na działce nie ma, stary jest wyburzony.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
flowerpower9 napisał:
W załączeniu mapka, wcześniej pismo z telekomunikacji, gdzie odpisali, że poprzedni właściciele wyrazili zgodę.

Mam prośbę o sugestie w mojej sprawie, zastanawiam się nad napisaniem pisma, w którym zawarte były by takie kwestie, jak to, kiedy ta zgoda była wyrażona przez poprzednich właścicieli, o przesłanie kserokopii tej zgody, o to, aby to telekomunikacja pierwsza podała kwotę ewentualnej służebności, na samym końcu trzeba będzie przemyśleć bezpłatną służebność w zamian za bezpłatną zmianę położenia słupów i kabli, może to będzie jakieś wyjście z sytuacji.

Jakieś pytania?

flowerpower9 napisał:

Widzę, że linia napowietrzna prowadzi na tereny poza twoją działką. Jeżeli właściciele tych działek na które prowadzi nie będą chcieli przebudowy to może ci się to nie udać.

Pytana mam takie:
Co byście radzili, żeby jak najwięcej ugrać, nie ukrywam, że trochę mi te słupy przeszkadzają, ma na działce powstać nowy budynek.

Orientuje się ktoś, jakie to są stawki, ile to tych złotówek realnie można dostać miesięcznie od telekomunikacji za to, że korzystają z działki ?

Tak leszekkezsel, linie napowietrzne rozchodzą się poza obręb działki, do budynków sąsiadujących.

Czyli nawet fakt, że nic nie ma w księgach wieczystych niczego tutaj nie zmienia ?

Powrót