Pomocy!! Stypendium socjalne ??

• Autor wątku Autor wątku evabraun1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evabraun1

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam.
Zgodnie z regulaminem mojej uczelni wyższej, jeżeli dochód na członka mojego domostwa (rodziny) mieści się w granicach 0 - 250zł na osobę to mogę otrzymać stypendium socjalne w wysokości 880zł miesięcznie.
Kiedy rozpoczęłam studia (zaoczne) mieszkałam z rodzicami. Teraz rodzice mnie wymeldowali, nie mieszkam z nimi, nie mam stałego adresu zameldowania (pod względem prawnym jestem osobą bezdomną). Jestem również bezrobotna, nie mam już prawa do zasiłku.

W mojej opinii należy mi się stypendium socjalne, gdyż nie dzielę z nikim gospodarstwa domowego, a mój dochód wynosi 0 zł.

Proszę o poradę, czy dobrze rozumuję.

jeśli jesteś bezrobotna i nie masz żadnego dochodu musisz wystąpić o alimenty od rodziców - bo to oni w pierwszej kolejności musza cie utrzymywać

Dziękuję za odpowiedź, ale nie chodziło mi o to.
Nie wiem czy alimenty przysługują jeśli uczę się zaocznie? Chyba nie.
Czy ktoś może mi pomóc odnośnie mojego pytania o stypendium socjalne?

moja odpowiedź jest nadal aktualna - tylko sąd może rozstrzygąć czy należą ci się alimenty,

Ale ja nie chcę alimentów od rodziców, bo już mi opłacają szkołe (dodam, że nie mało) i mi to wystarczy.
Sprawa nie rozchodzi się o alimenty tylko o stypendium.

czyli chcesz, żeby z naszych podatków płacono Ci stypendium? Nie jestes ani bezdomna, ani bezrobotna a rodzice w dalszym ciagu muszą cie utrzymywać - taką odpowiedź dostanie ode mnie każdy student składający podanie o stypendium i nie podziałają na mnie łzawe historyjki o bezrobociu i bezdomności

Jestem bezrobotna i nie mam stałego adresu zameldowania (czyli jestem bezdomna).
Skoro nie potrafisz mi pomóc to dziękuję za Twoje dotychczasowe odpowiedzi.
Czy znajdzie się ktoś kto odpowie na moje pytania?

a gdzie mieszkasz? pod mostem bo tam tylko nie obowiązuje meldunek?

Nie mam stałego meldunku! Nie ma adresu zameldowania! Nie ma w Polsce prawa, które stanowi, że każdy ma mieć swoje mieszkanie.

nie pytam o meldunek tylko o to, gdzie mieszkasz?

Różnie to bywa, ale nie mam stałego adresu zameldowania.

Powrót