Pomocy terin wysyłki INPOST nieważny

• Autor wątku Autor wątku MorfeuszBB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MorfeuszBB

Użytkownik
Odpowiedzi
139
Witam,
mam taką sytuację że odwoływałem się od decyzji Dyrektora Izby Skarbowej .Otrzymałem z WSA prośbę o uiszczeniu wpłaty , odpowiedziałem na nią wnioskiem o jej anulowanie z powodu trudnej sytuacji finansowej motywując zablokowaniem kontbankowych itp.
Wniosek wysłałemm na koniec terminu INPOSTEM,teraz okazało się że wg WSA wniosek nie wpłynął w terminie bo liczy się data nadania jedynie przy wysyłce Pocztą Polską! Natomiast INPOSTEM data wpływu do danego sądu! A myślałem że sądy same wysyłają inpostem zostałem poinformowany że to zależy od sądu....

Teraz mam ostatnie 2dni na złożenie skargi kasacyjnej tak to się nazywa,na tą decyzję i musi to być sporządzone przez prawnika.Czyli koszty,tylko czy tkie pismo jest skomplikowane i czy podejmie się ktoś ze sporządzeniem tego mając tak mało czasu ?
Proszę o pomoc

proszę o info czy już poległem czy istenieje jakaś szansa na odwołanie - przywrócenie terminu

mój bład nie wiedziałem że należy wysłać Pocztą Polską ...

MorfeuszBB napisał:
A myślałem że sądy same wysyłają inpostem zostałem poinformowany że to zależy od sądu....

Ani sądy administracyjne, ani urzędy nie wysyłają INPOSTEM

MorfeuszBB napisał:
mój bład nie wiedziałem że należy wysłać Pocztą Polską ...

Niestety, "przyoszczędził" pan na przesyłce...

IV SA/Wr 429/15 - Postanowienie WSA we Wrocławiu z 2015-07-09

Z powyższych przepisów wynika zatem, że art. 83 § 3 p.p.s.a. w okresie od 1 stycznia 2013 r. do 31 grudnia 2015 r. znajduje zastosowanie jedynie w takich przypadkach, w których strona postępowania przed sądem administracyjnym nadała przesyłkę w placówce Poczty Polskiej S.A (por. postanowienia Naczelnego Sądu Administracyjnego z: 10 czerwca 2014 r., sygn. akt II OZ 571/14, 9 września 2014 r., sygn. akt II OZ 877/14, postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi z 11 lipca 2013 r., sygn. akt 472/13, postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z 10 marca 2014 r., sygn. akt I SA/Gl 1101/10) W niniejszej sprawie skargę na decyzję organu strona nadała przesyłką rejestrowaną za pośrednictwem InPost S.A., czyli podmiotu niebędącego operatorem wyznaczonym w rozumieniu przepisów prawa pocztowego.

MorfeuszBB napisał:
a co Pan Panie Wojtku sądzi o tym ?

Oczywiście można próbować - niestety w polskim prawie nie ma precedensu, a wieć sąd nie jest związany wykładnia prawa zawartą w innym wyroku

MorfeuszBB napisał:
czy sporzadzenie skargi to spory koszt?

Jeśli sporządzi to pan osobiście, a złoży w pana imieniu adwokat lub radca prawny, to znacznie taniej niż sporzadzenie skargi przez pełnomocnika profesjonalnego.

Proponuję popytac w okolicy - stawki jednolitej nie ma.

Ostatnia edycja:
ok załóżmy że skorzystałbym z teg wzorca,
tylko co z opłatą ,czy mam dołączyć wniosek o prawo pomocy czy tu nie ma wogóle takiej opcji?

no właśnie ten wniosek o prawo pomocy został wysłany INPOSTEM czyli nieuwzględniony ?!

czas panu ucieka niestety i jesli termin uplynie to NSA odrzuci nawet w pelni uzasadniona skarge

Czy można w Wrszawskiej Pradze znależć bezpłatnych doradców podatkowych/prawnych?

a jak z tym prawem pomocy , bo czytałem że skarga kasacyjna to już musi być opłacona

MorfeuszBB napisał:
bo czytałem że skarga kasacyjna to już musi być opłacona

wpis od samej skargi to 100zł, ale MUSI ją złożyć pelnomocnik profesjonalny

oki , ale samego wpisu nie da się uniknąć z powodu trudnej sytuacji finansowej ?? dziś chcę skończyć ten temat

Złożenie wpisu jest tematem wtórnym dla samej skargi

Powrót